2008. szeptember 18., csütörtök

Barackos krémszelet


Hozzávalók:
1 nagy doboz (850 ml) sárgabarackbefőtt, 50 dkg vaj, 30 dkg cukor, 6 tojás, 35 dkg liszt, 1 zacskó sütőpor, 2 ek. kakaópor, 1 zacskó vaníliaízű pudingpor, (fél liter tejhez: főzős), fél liter tej, 30 dkg fehér csokoládé, 5 g kókuszzsír (esetleg vaj), a tepsi kikenéséhez kevés margarin, a szóráshoz: kakaópor

Elkészítés:
A sárgabarackbefőttet jól lecsöpögtetjük. Robotgép habverőjével 25 dkg vajat habosra keverünk 25 dkg porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A sütőport elvegyítjük a liszttel, és a vajas masszába dolgozzuk. A tészta felét margarinnal alaposan kikent kb. 32 x 38 cm-es tepsibe simítjuk. A kakaóport a maradék tésztába keverjük.
A kakaós tésztát a világosra simítjuk, és kirakjuk a fél barackokkal. Előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk.
A pudingport csomómentesre keverjük a megmaradt cukorral és 6 ek. tejjel. A maradék tejet felforraljuk. Belevegyítjük a feloldott pudingport, kb. 1 percig főzzük, majd tálba öntjük, és folpackal letakarva hűlni hagyjuk.
Robotgép habverőjével krémesre keverjük a maradék vajat. A kihűlt pudingot evőkanalanként a vajba vegyítjük. A krémet a tésztára kenjük, és kb. 4 órára hűtőbe tesszük.
A feldarabolt fehér csokoládét és kókuszzsírt (vagy vajat) megolvasztjuk forró vízfürdőben, és kevergetve kihűtjük. A mázat a sütemény tetejére kenjük, és villával hullámokat húzunk bele. Végül megszórjuk kakaóporral. Rombusz alakban felszeletelve tálaljuk.

Joghurtos málnatorta


Hozzávalók:
15 dkg mogyorós csók, 12 dkg vaj, 28 g zselatin, 1 citrom, 500 g joghurt, 10 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 275 g tejszín, 50 dkg málna, a forma kikenéséhez: kevés olaj, a díszítéshez: tejszínhab, mogyorós csók és málna

Elkészítés:
A nejlonzacskóba tett mogyorós csókot klopfolóval összetörjük. A megolvasztott vajat jól eldolgozzuk a morzsával, olajjal kikent 26 cm-es tortaforma aljára nyomkodjuk és kb. fél órára hűtőbe állítjuk.
Vízben feloldunk 18 g zselatint. A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A joghurtot összekeverjük 5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal. A citromlevet felmelegítjük, majd félrehúzzuk, és elvegyítjük a feloldott zselatinnal. Kb. 3 ek. joghurttal kikeverjük, az ízesített joghurtba dolgozzuk, és dermedésig hűtőszekrénybe állítjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, és a joghurtkrémbe forgatjuk. Azután óvatosan beleforgatunk 25 dkg málnát, majd egyenletesen a tortalapra simítjuk. Kb. 1 órára a hűtőszekrénybe állítjuk.
A maradék málnát és 5 dkg cukrot állandó keverés mellett felfőzzük. Ha kihűlt, átszűrjük, és közben a levet felfogjuk. Végül a vízben feloldott zselatint elvegyítjük a langyos málnalével, és egyenletesen a tortára csurgatjuk. Éjszakára, de legalább 6 órára hűtőszekrénybe tesszük. Közvetlenül fogyasztás előtt ízlés szerint kidíszítjük. Vízbe mártott késsel szeleteljük.

Gyümölcsös krémsajttorta


Hozzávalók:
20 dkg piskótakorong, 12,5 dkg vaj, 20 dkg mascarpone, 5 dkg + 1 ek. cukor, 1 ek. citromlé, 275 g habtejszín, 18 g színtelen zselatin, 40 dkg málna, a forma kikenéséhez: margarin, nejlonzacskó, a díszítéshez: citromfű

Elkészítés:
A nejlonzacskóba tett piskótát sodrófával morzsalékokra törjük, majd a megolvasztott vajjal jól eldolgozzuk. Az alján margarinnal kikent 22 cm-es, kacsos tortaformába nyomkodjuk, és körben a karimánál 2-3 cm magas peremet készítünk. Kb. 30 percre hűtőszekrénybe állítjuk.
A mascarponét simára keverjük 5 dkg cukorral és a citromlével. Beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt, és a tortalapra simítjuk. A hűtőbe állítjuk. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A málna harmadát félretesszük, a többit a maradék cukorral pürésítjük. Az alacsony hőfokon felmelegített zselatint elvegyítjük 2-3 ek. málnapürével, rövid ideig hűlni hagyjuk, majd a maradék málnapüréhez adjuk, és a mascarponerétegre simítjuk. A tortát legalább 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Néhány málnával megszórva és citromfűvel díszítve kínáljuk.

2008. szeptember 17., szerda

Áfonyás túrótorta


Hozzávalók:
10 dkg margarin, 1 csomag babapiskóta (25 dkg) 24 g színtelen zselatinpor, 40 dkg áfonya (mirelit is lehet), 10 dkg cukor, 1 citrom, 50 dkg félzsíros tehéntúró, 275 g habtejszín, a díszítéshez: ízlés szerint néhány ág citromfű, nejlonzacskó, sütőpapír

Elkészítés:
A margarint megolvasztjuk. A babapiskótát nejlonzacskóba tesszük, majd a zacskó száját összegumizzuk, és a piskótát összetörjük sodrófával. A piskótamorzsát összedolgozzuk a már kissé kihűlt, ám folyékony margarinnal, és az alján sütőpapírral kibélelt 26 cm-es, kapcsos tortaformába nyomkodjuk. Legalább fél órára hűtőszekrénybe állítjuk. Közben a zselatint elkeverjük hideg vízzel. A friss áfonyát átválogatjuk, a mirelit gyümölcsöt felengedjük. Néhány szép szemet félreteszünk a díszítéshez, majd az áfonya felét pépesítjük a cukorral. A forró vízben alaposan lemosott citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. A túrót összedolgozzuk a citromlével, a citromhéjjal meg az áfonyapürével. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint alacsony hőfokon feloldjuk, először elkeverjük 2-3 evőkanál túrómasszával, majd a többi túróhoz vegyítjük. Kb. 10 percre hűtőbe tesszük.
A maradék áfonyát és a tejszínhabot adagonként a dermedő túrókrémbe forgatjuk, majd hullámosan a tortalapra simítjuk. Legalább 6 órára hűtőbe állítjuk. Végül a torta tetejét a félretett áfonyaszemekkel és a citromfűvel díszítjük.

Tejszínes málnatorta


Hozzávalók:
3 tojás, 20 dkg cukor, csipetnyi só, 10 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 1 tk. sütőpor, 10 dkg mogyorós grillázs, 30 dkg málna, 3 g színtelen zselatin, 50 dkg mascarpone (natúr krémsajt), 75 dkg túró, 1 zacskó vanília ízű öntetpor (főzős), 450 g tejszín, sütőpapír, porcukor

Elkészítés:
A tojások fehérjét 10 dkg cukorral és a sóval kemény habbá verjük. Beledolgozzuk a tojássárgájákat, rászitáljuk az étkezési keményítővel és sütőporral elvegyített lisztet, végül beleforgatunk 8 dkg feldarabolt grillázst. A tésztát sütőpapírral kibélelt 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőbe toljuk. 200 fokon 20-25 percig sütjük. A zselatint feloldjuk a csomagoláson olvasható módon. A túrót kikeverjük az öntetporral, a mascarponéval és a maradék cukorral. Beleforgatjuk a felvert tejszínt. A pürésített, átpasszírozott málnát elvegyítjük a feloldott zselatinnal.
A túrókrémet két részre osztjuk. Az egyik adagba belekeverjük a málnapürét. A kihűlt piskótát félbevágjuk éles késsel. Az alsó lapra rásimítjuk a málnakrémet. A másik lappal befedjük, a fehér krémmel megkenjük, és 4 órára hűtőbe tesszük. A maradék tejszínt kemény habbá verjük. A karima eltávolítása után a torta oldalát megkenjük a tejszínhabbal, és a maradék grillázzsal díszítjük.

2008. szeptember 15., hétfő

Meggyes piskótatekercs


Hozzávalók:
3 tojás, csipetnyi só, 22 dkg + 3 ek. cukor, 10 dkg liszt, 3 dkg darált mandula, 3 dkg étkezési keményítő, 1 ½ tk. sütőpor, ½ dl tej, kb. 20 dkg meggybefőtt, 10 dkg mandulás csók (amarettini), 20 dkg margarin, 25 dkg félzsíros tehéntúró, 3 ek. mandulalikőr, 1 kis üveg vanília aroma, a díszítéshez tetszés szerint: mandulás csók, sütőpapír

Elkészítés:

A tojásokat 12-13 dkg cukorral és csipetnyi sóval krémesre keverjük. A lisztet elvegyítjük a mandulával, az étkezési keményítővel és a sütőporral, majd a tejjel váltakozva, adagonként a tojásos masszába dolgozzuk. Sütőpapírral kibélelt 32 x 39-es tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőbe toljuk. 225 fokon kb. 10 percig sütjük.
A kimagozott meggyet lecsöpögtetjük. A mandulás csókot apróra tördeljük (vagy durvára daráljuk). Azután a morzsát összekeverjük 3 ek. cukorral, és egyenletesen rászórjuk egy nedves konyharuhára. A forró piskótatésztát a konyharuhára borítjuk, majd a sütőpapírt azonnal lehúzzuk.
A túrót szobahőmérsékletű margarinnal, a maradék cukorral, a likőrrel és a vanília aromával simára keverjük. A krémet egyenletesen a kihűlt piskótalapra simítjuk, végül rászórjuk a meggyet, és kissé a krémbe nyomkodjuk.
Konyharuha segítségével a piskótalapot a hosszanti oldalánál fogva feltekerjük, majd 1 órára hűtőbe tesszük. Végül a roládot szeletekre vágjuk, és mandulás csókkal díszítjük.

Epes piskótatorta


Hozzávalók:
3 tojás, 15 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja és leve, 5 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 1 tk. sütőpor, 3 lap zselatin, 450 g joghurt, 50 dkg eper, 400 g tejszín

Elkészítés:
A tojások fehérjét habbá verjük. Közben apránként beleszórunk 8 dkg cukrot, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a sót. Beledolgozzuk a tojássárgájákat, belekeverjük a citromhéjat, végül a sütőporral és az étkezési keményítővel elvegyített lisztet. Sütőpapírral kibélelt, 26 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőbe toljuk. 175 fokon kb. 30 percig sütjük. Kb. 15 percig pihentetjük, majd eltávolítjuk a karimát.
A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe ázatjuk. A citromlevet felforraljuk a maradék cukorral, majd levesszük a tűzhelyről, és feloldjuk benne a zselatint. Kevés joghurtot vegyítünk bele aztán az egészet a maradék joghurthoz adjuk, és legalább 30 percre hűtőszekrénybe állítjuk.
Kemény habbá verünk 200 g tejszínt, és adagonként a dermedő joghurtos krémbe forgatjuk. A piskótát két lapra vágjuk. A félbevágott eper felét a krémbe vegyítjük. Az alsó lapot megkenjük, befedjük a másik lappal, és 4 órára hűtőszekrénybe állítjuk. A tortát bevonjuk a maradék tejszínből vert habbal, a tetejét kirakjuk a megmaradt eperrel.

Ananászos tortácskák


Hozzávalók 15 darabhoz:
12,5 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 3 tojás, 2 ek. rum, 7 dkg kókuszreszelék, 1 zacskó sütőpor, 20 dkg liszt, 40 dkg körszeletes ananászbefőtt, 500 g joghurt, 30 g zselatin, 200 g tejszín, 1 zacskó, színtelen tortazselé, sárga élelmiszerszínezék, a díszítéshez: kókuszforgács, marcipánszívek és mentalevél

Elkészítés:
Robotgéppel a margarint krémesre keverjük 10 dkg porcukorral. Egyenként beledolgozzuk a szétválasztott tojások sárgáját, majd hozzáadjuk a rumot, beleforgatjuk a tojásfehérjéből vert kemény habot. A sütőpapírral elvegyített lisztbe keverünk 2 dkg kókuszreszeléket, majd evőkanalanként a masszába dolgozzuk. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Az ananászt lecsöpögtetjük, a levét felfogjuk. A joghurtot a maradék cukorral és 3 evőkanál ananászlével ízesítjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd alacsony hőfokon feloldjuk, és a joghurtba vegyítjük. A hideg tejszínt kemény habbá verjük. Az ananász harmadát felaprítjuk, és a tejszínhabbal együtt óvatosan a joghurtba forgatjuk. A dermedő krémmel egyenletesen megkenjük a tésztát, majd hűtőszekrényben hagyjuk megszilárdulni. Kb. 8 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle, és az oldalukra kókuszreszeléket nyomkodunk. A tortazselét megfestjük sárga ételszínezékkel, és hozzáöntjük a maradék ananászlevet. A tortácskákra 1-1 ananászkarikát ültetünk, és megkenjük a zselével. Dermedés után kókuszforgáccsal, marcipánszívekkel, mentalevéllel díszíthetjük.

Gyors almatorta


Hozzávalók:
15 dkg cukor, 5 dkg mazsola, csipetnyi őrölt fahéj, 1 citrom, 1 kg alma, 2,5 dl szűrt almalé, fél zacskó vanília ízű pudingpor, 1 evőkanál zselatinpor, 10 dkg piskótakorong, szőlőszemek

Elkészítés:
A cukrot, a mazsolát, a fahéjat, csipetnyi reszelt citromhéjat és a citrom levét 1,5 dl almalébe vegyítjük, majd felforraljuk. A meghámozott, apróra kockázott almát az almalébe szórjuk, és alacsony hőfokon kb. 5 percig pároljuk.
A pudingport feloldjuk a maradék almalében, az almás keverékhez adjuk, és további kb. 4 percig együtt főzzük. Beleszórjuk a zselatinport, összedolgozzuk, majd félrehúzzuk. Az almamassza felét hideg vízzel kiöblített őzgerincformába öntjük, és dermedni hagyjuk. A tetejét kirakjuk a piskótakorong egyharmadával, beborítjuk a masszával, elosztjuk rajta a megmaradt piskótát és rövid időre hűtőszekrénybe állítjuk. Miután megszilárdult, tálra borítjuk. Felszeletelve és kettévágott szőlőszemekkel díszítve kínáljuk.

2008. szeptember 13., szombat

Gyümölcskosárka


Hozzávalók:
- A tésztához: 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 30 dkg liszt, 2 tojássárgája, 1-2 evőkanálnyi tejföl
- A krémhez: 4 dl tej, 1 dl málnaszörp, 1 csomag vaníliás pudingpor
- A tetejére: fél kg vegyes erdei gyümölcs (lehet fagyasztott is), 1 csomag tortazselépor, 1-1 evőkanálnyi cukor és citromlé

Elkészítés:
A vajat morzsold el a liszttel, majd a cukorral, a tojássárgájákkal és annyi tejföllel gyúrd össze, hogy jól formázható tésztát kapj. Csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe, amíg a kis kosárkaformákat kivajazod, és liszttel behinted őket.
A tésztát nyújtsd 2-3 mm vastagra, szúrj ki akkora korongokat belőle, amelyekkel kényelmesen kibélelheted a kosárkákat. A szélüket kend meg tojásfehérjével, sorakoztasd sütőlemezre és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10 perc alatt süsd szép világosra. A formákból kiborítva hagy kihűlni.
A tejet forrald fel, majd a málnaszörppel elkevert pudingport vékonyan sugárban csorgasd bele. Lassú tűzön, állandóan kevergetve főzd sűrűre. Ha langyosra kihűlt, töltsd meg vele a tésztakosárkákat.
A tetejére halmozz gyümölcsöket. A zseléport cukorral és citromlével ízesítve készítsd el az utasítás szerint, és kenőtollal fényezd ki a kosárkákat.

Egyszerű csokoládétorta


Hozzávalók:
1 evőkanál porcukor a díszítéshez
- a süteményhez: 1 teáskanál étolaj a tepsi kikenéséhez, 120 gramm finomliszt, plusz 2 teáskanál a lisztezéshez, 1 teáskanál sütőpor, 30 g kakaópor, fél bögre cukor, 2 lágyan felvert nagy tojás, 120 szobahőmérsékletű margarin, 3 evőkanál tej
- a töltelékhez: 150 ml dobozos sűrű tejszín, 2 evőkanál málnadzsem

Elkészítés:
180 fokon melegítsük elő a sütőt. Tollecset vagy összehajtogatott konyhai papírtörlő segítségével olajozzunk ki 2 db 20 cm átmérőjű lapos tortaformát. Mindkét formához adjunk egy teáskanál lisztet, majd mozgassuk a formát, és ütögessük az oldalát, hogy a liszt teljesen bevonja. Ütögessük ki a felesleget. Egy edénybe szitáljuk össze a lisztet, sütőport, valamint a kakaóport. Adjuk hozzá a cukrot, tojást, margarint, valamint a tejet. Fakanállal vagy elektromos habverővel keverjük, míg lágy és egynemű masszát kapunk. Egy nagy fémkanállal osszuk el a masszát a két forma között, majd egyengessük el a tészta tetejét. 25 percig sütjük, míg a sütemény teteje ruganyos lesz és megszilárdul. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a torták megsültek-e. Ha kész, a tortákat 10 percig hagyjuk a formában kihűlni.
Egy kést húzzunk végig a torták oldalán, hogy könnyebb legyen kivenni őket a formából. Tegyünk a forma tetejére egy tányért, majd fordítsuk át, hogy kijöjjön a torta. Rendes oldalukkal felfele hagyjuk őket tortarácson kihűlni.
A töltelékhez verjük fel lágyan a tejszínt. Az egyik tortalapot kenjük meg málnadzsemmel, majd tejszínnel. Tegyük a tetejére a másik réteg tortalapot. Fordítsuk meg. Közvetlenül tálalás előtt tegyük a porcukrot egy szitába, s szórjuk meg a tortát.

Havas fenyők


Hozzávalók:
22 dkg porcukor, csipetnyi só, 1 evőkanál rum, 32 dkg finomliszt, 8 dkg finomra darált mandula, 2 tojás, 1 mandulaízű sütőaroma, 5 dkg vaj,
- a töltelékhez: 10 dkg földimogyoró, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál kakaópor

Elkészítés:
A tésztához valókat összegyúrjuk és fóliába csomagolva, hűvös helyen legalább fél órán át pihentetjük. Ezután lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk és kis fenyőformákat szúrunk ki belőle.
A fenyőket sütőpapírral borított tepsire fektetjük, és előmelegített sütőben 180 fokon 5-6 perc alatt világossárgára sütjük. A töltelékhez a földimogyorót finomra daráltjuk, majd a mézzel meg a kakaóval simára keverjük. A mogyorókrémmel 2-2 fenyőkekszet összeragasztunk. Kedvünk – és időn – szerint cukormázzal is díszíthetjük, vagy porcukorral meghinthetjük.

Máktorta


Hozzávalók:
15 dkg cukor, 5 dkg méz, 15 dkg finomra darált mák, 2 evőkanál édes morzsa, 6 tojás, 1 citrom, őrölt fahéj, feketeribizli lekvár

Elkészítés:
A cukor felével habosra keverjük a tojások sárgáját, hozzáadjuk a mézet, a cukor másik felével felvert tojáshabot, majd óvatosan beleforgatjuk a mákot és az édes morzsát. Őrölt fahéjjal és reszelt citromhéjjal ízesítjük.
A máktorta tésztáját liszttel meghintett tortakarikába simítjuk, majd mérsékelten meleg sütőben megsütjük. Amikor a tészta kihűlt, kivesszük a formából, a tortát két lapra vágjuk, és megtöltjük feketeribizli lekvárral. Tálaláskor a porcukorral meghintett, felszeletelt máktortát tejszínhabbal és gyümölcsökkel díszítjük

Tiroli rétes variációk


Hozzávalók:
60 dkg leveles vajastészta, tojás

Meggyes réseshez:
40 dkg magozott meggy, 10 dkg cukor, 5 dkg darált dió, 5 dkg zsemlemorzsa, őrölt fahéj
A meggyet összeforgatjuk a darált dióval, zsemlemorzsával, cukorral és kevés őrölt fahéjjal. Az előkészített meggyes tölteléket a kinyújtott vajastésztaalapra helyezzük, és lazán felcsavarjuk. A tetejét megkenjük felvert tojással, és forró sütőben aranysárgára sütjük. Tálaláskor meghintjük vaníliás cukorral elkevert porcukorral.

Túrós réteshez:

25 dkg túró, 1 dl tejföl, 5 dkg mazsola, 1 citrom, 1 tojássárgája, 10 dkg cukor, 1 dkg vaníliás cukor, 1 evőkanál búzadara, porcukor
Az áttört túrót tejföllel, búzadarával, mazsolával, tojássárgával, reszelt citromhéjjal, cukorral, vaníliás cukorral simára keverjük. A tölteléket vékonyra nyújtott vajastésztára halmozzuk. Lazán felcsavarjuk, megkenjük tojással, és forró sütőben készre sütjük. Tálaláskor a felszeletelt rétest porcukorral hintjük meg.

Mákos réteshez:
10 dkg darált mák, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 10 dkg porcukor
A mákot felöntjük a tejjel és felfőzzük. Hozzáadjuk a porcukrot, morzsát, reszelt citromhéjat, az előzőleg beáztatott mazsolát, majd pár pillanat alatt készre sütjük. Az előkészített tölteléket vajastésztába csavarjuk, a tetejét megkenjük tojással, és forró sütőben gyorsan készre sütjük. Tálaláskor a felszeletelt rétest meghintjük porcukorral.

Túrós gyümölcsbomba


Hozzávalók:
7 tojás, 7 evőkanál liszt, 7 evőkanál cukor, kb. 20 dkg baracklekvár
- töltelékhez: 60 dkg túró, 10 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál zselatin, 4 dl tejszín, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg konzervananász, 10 dkg áfonyalekvár, 2 dl ananászbefőttlé

Elkészítés:
A tojások sárgáit keverd habosra a cukorral. Apránként forgasd bele a lisztet meg a kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszát öntsd sütőpapírral bélelt nagy tepsire, egyenletesen kend szét. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-18 perc alatt süsd meg.
A sütőből kivéve lisztezd meg és csavard föl. Ha kihűlt, kihengergetve kend meg vastagon lekvárral és tekerd fel újból. A töltelékhez a túrót szitán törd át, ízesítsd porcukorral és vaníliás cukorral. A zselatint áztasd az ananászlébe, melegítsd fel, majd csorgasd a túrós krémbe. Add hozzá a habbá vert tejszínt és oszd három részre.
Az egyikbe keverj reszelt citromhéjat, a másikat apróra vágott ananásszal gazdagítsd. Az utolsó ízét, színét áfonyalekvár adja.
A piskótatekercset fél centi vastagon szeleteld fel, és bélelj ki vele egy kb. másfél liter űrtartalmú félgömbformát. A háromféle túrós krémet rétegezd bele és dermeszd legalább 5-6 órán át. A formából kiborítva tálald, tejszínhabbal, gyümölcsökkel, csokoládédarabokkal kis is csinosíthatod a felületét.

Kókuszgolyó


Hozzávalók:
25 dkg háztartási keksz (vagy sütimorzsa), 5 dkg mazsola, 4 evőkanál méz, 1 evőkanál kakaópor, 5 dkg vaj, 1 dl tej, 4-5 evőkanál baracklekvár, 2 evőkanál rum, 5 dkg kókuszreszelék
- a hempergetéshez: 10-15 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:
A kekszet daráld le, add hozzá a kakaóport, a kókuszreszeléket, a mazsolát. A mézet a tejjel forrósítsd fel, majd öntsd a tálban várakozó alkotóelemekre. Keverd el a puha vajjal, kevés lekvárral, rummal és tedd a hűtőszekrénybe 1-2 órára.
Ha a massza összeállít, nedves kézzel formálj belőle diónyi golyókat, és egyenként forgasd meg őket kókuszreszelékben.

Kürtőskalács


Hozzávalók:
50 dkg liszt, 1 tojás, 2 tojássárgája, 8 evőkanál porcukor, 1 dkg élesztő, 2,5 dkg tej, 10 dkg vaj, só

Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a tojással, a tojások sárgájával, 6 kanál porcukorral, 8 dkg olvasztott vajjal, felfuttatott élesztővel, kevés sóval, majd jól összedolgozzuk. Amikor félig megkelt, több darabra vágjuk, és kisujjnyi vastagságúra sodorjuk.
A tésztát a sütőfára tekerjük. Lehetőleg parázs felett sütjük, állandóan forgatva. Amikor a tészta elkezd pirulni, többször átkenjük olvasztott vajjal. Amikor a tészta megsült, meghintjük porcukorral, majd a cukrot rákaramellizáljuk.
Tálaláskor a kürtőskalács mellé áfonyalekvárral díszített vaníliamártást adunk.

Barackos, mákos túrós rétes


Hozzávalók 12 darabhoz:
25 dkg liszt, 1 ek. olaj, 4 tojás, csipetnyi só, 4 szelet toastkenyér, 25 dkg túró, 1 citrom reszelt héja, kb. 12 dkg cukrozott darált mák, 5 dkg cukor, 4 fél őszibarack (befőtt), 8 fél sárgabarack (befőtt), 7-8 dkg vaj vagy margarin, sütőpapír, porcukor

Elkészítés:
A lisztet az olajjal, 1 tojással, 1,75 dl vízzel és csipetnyi sóval sima, rugalmas tésztává dolgozzuk. Cipóvá formáljuk, és letakarva, kb. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
Közben a toastkenyerek héját levágjuk, belsejüket apróra kockázzuk. A túrót simára keverjük 3 tojással, a citromhéjjal, a kenyérkockákkal, a darált mákkal és a cukorral. A felezett őszi- és sárgabarackokat vékony cikkekre vágjuk.
Ezután a vajat megolvasztjuk. A tésztát lisztezett konyharuhán vékonyra nyújtjuk. Lisztezett kézzel, kézfejünkön át hártyavékonyságúra húzzuk ki, majd megkenjük az olvasztott vaj kétharmadával. A túrómasszát és a gyümölcsöket elosztjuk a tészta elülső harmadán. A rétest a konyharuha segítségével feltekerjük, végeit összenyomjuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük. Tetejét megkenjük a maradék vajjal. Előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon kb. 30 percig sütjük. Még melegen meghintjük porcukorral. Felszeletelve kínáljuk.

Marcipánrácsos almás pite


Hozzávalók:
1,5 kg alma, 1 citrom leve, 35 dkg margarin, 35 dkg cukor, csipetnyi só, 1-1 zacskó vaníliás cukor és sütőpor, 9 tojás, 50 dkg liszt, 2 dl tej, 175 g tejföl, 1 zacskó vanília ízű pudingpor (főzős), 40 dkg marcipánmassza, 1 tojássárgája, 5 dkg szárazon pirított mandulapehely

Elkészítés:
A meghámozott, cikkekre vágott almákat meglocsoljuk citromlével. A puha margarint kikeverjük 20 dkg cukorral, a vaníliás cukorral meg a sóval, és beledolgozunk 4 tojást. A tejből 3 evőkanállal félreteszünk. A többit, a sütőporral elkevert liszttel váltakozva, a tésztába dolgozzuk. Margarinnal alaposan kikent 38 x 34-es tepsibe simítjuk, azután kirakjuk az almacikkekkel, majd leöntjük a maradék cukor felével, 3 tojással, valamint a pudingporral kikevert tejföllel. Előmelegített sütőbe toljuk, és 175 fokon kb. 50 percig sütjük.
A marcipánt összedolgozzuk a maradék cukorral, 1 tojással, illetve 2 ek. tejjel. Nyomózsákba töltjük, rácsszerűen a pite tetejére nyomjuk és azonos hőfokon további 15 percig sütjük.
A rácsot megkenjük a megmaradt tejjel elkevert tojássárgával, végül a sütmeényt 10 perc alatt készre sütjük. Még melegen megszórjuk a mandulával és a porcukorral. Tejszínhabbal is kínálhatjuk.

2008. szeptember 12., péntek

Márványos túrós pite


Hozzávalók 24 darabhoz:
30 dkg cukor, 2 zacskó vaníliás cukor, 10 tojás, 2 kg félzsíros tehéntúró, 3 zacskó vaníliaízű pudingpor (főzős), 25 dkg darált mák, a tepsi kikenéséhez margarin és zsemlemorzsa, porcukor vagy szórócukor

Elkészítés:
Robotgéppel a kétféle cukrot a tojásokkal fehéredésig verjük, majd hozzáadjuk a pudingporral simára kevert túrót. A masszát 1 bögrényi kivételével margarinnal alaposan kikent, zsemlemorzsával meghintett 32 x 38 cm-es tepsibe simítjuk. A mákot a maradék túrómasszába forgatjuk, majd a tepsibe kanalazzuk, és a kétféle masszát késsel vagy villával márványosra kikeverjük. (Ízlés szerint a darált mákhoz keverhetünk porcukrot is.). Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 1 órán át sütjük. (Végezzünk tűpróbát!). Ha megsült, rácsra borítjuk, majd teljesen kihűtjük, végül 24 darabra vágjuk. Porcukorral vagy szórócukorral meghintve kínáljuk. Kávé vagy tea egyaránt remekül illik hozzá.

Pudingkrémes koszorú


Hozzávalók:
1 zacskó vanília ízű pudingpor (főzős: ½ liter tejhez), 28 dkg cukor, 5,5 dl tej, 40 dkg vaj, 1 zacsk vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 5 tojás, kb. 23 dkg liszt, 8 dkg étkezési keményítő, 1 zacskó sütőpor, 20 dkg ribizli- vagy málnalekvár, 10 dkg szárazon pirított mandulapehely, csipetnyi só, margarin

Elkészítés:
A pudingport 8 dkg cukorral és fél liter tejjel elkészítjük a szokott módon. Hűlni hagyjuk, aztán előkanalanként 25 dkg puha vajba dolgozzuk. A többi vajat kikeverjük 20 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és sóval. Egymás után beledolgozzuk a tojásokat és a citromhéjat, majd beleforgatjuk a sütőporral és a keményítővel elvegyített lisztet. Közben kb. fél dl tejjel fellazítjuk. Margarinnal kikent, morzsával hintett koszorúformába simítjuk, és előmelegített sütőbe toljuk. 175 fokon kb. 35 percig sütjük.
A tésztát utána háromfelé vágjuk. Az alsó lapot megkenjük lekvárral és rásimítjuk a krém ¼ részét. A második lapot megkenjük a maradék krém felével. Befedjük a harmadik lappal, bevonjuk a maradék krémmel, majd megszórjuk mandulával és lehűtjük.

Rumos, mazsolás diótorta


Hozzávalók 12 szelethez:
10-10 dkg vaj és porcukor, 3 tojássárgája, 1,5 dl tej, 15 dkg darált dió, fél dl rum, 30 dkg piskótakorong, kb. 5 dkg mazsola, 15 dkg ribizlilekvár, 20 dkg ét tortabevonó,
- a díszítéshez: 15 dkg málna, 2 ek. pirított mandulapehely

Elkészítés:
A vajat krémesre keverjük a tojássárgákkal és a cukorral, majd beledolgozzuk a tejet, a diót és a rumot. A piskótákat összetörjük, és a masszába vegyítjük. Végül beleforgatjuk a mazsolát és 26 cm átmérőjű kerek lappá formáljuk. Alufóliával kibélelt 26 cm-es kapcsos tortaformába fektetjük, székét a karimához nyomkodjuk, tetejét elsimítjuk. Éjszakára a hűtőszekrénybe állítjuk.
A karimát levesszük, és a tortát egyenletesen megkenjük a lekvárral. Rásimítjuk a vízfürdőben megolvasztott bevonót, majd újra a hűtőszekrénybe tesszük. Fogyasztás előtt málnával és mandulapehellyel díszítjük.

Almás, datolyás, rikottás szelet


Hozzávalók kb. 36 szelethez:
Fél bögre teljes kiőrlésű finomliszt, fél teáskanál sütőpor, 60 gramm vaj vagy margarin, fél bögre cukor, ¼ - 1/3 bögre jéghideg víz
- az almás-datolyás rátéthez:
400 g lecsöpögtetett almabefőtt, 1/3 bögre friss vagy aszalt, kimagozott, félbevágott datolya, 500 gramm lecsöpögtetett rikotta sajt, fél bögre sovány tej, 2 lágyan felvert tojás, 1 evőkanál brandy

Elkészítés:
Tegyük a vajat és a lisztet egy turmixgépbe, és keverjük addig, míg a massza állaga morzsakupacra nem emlékeztet. Adjuk hozzá a cukrot, és folytassuk a keverést. A gép leállítása nélkül keverjünk hozzá annyi vizet, hogy durva tésztát kapjunk. Tegyük a tésztát lisztezett felültre, majd nyújtsuk egy kicsit. Csomagoljuk be celofánba, és tegyük 20 percre a fagyasztóba.
Nyújtsuk a tésztát 5 mm vastagságúra, hogy pont beleférjen egy 25 cm-es négyzet alakú tortaformába.
Az almás-datolyás rátéthez helyezzük a gyümölcsöket a tésztára. Tegyük a rikotta sajtot, cukrot, lisztet, tejet, tojást és a konyakot egy tálba, majd verjük fel, míg egynemű masszát kapunk. Kanalazzuk a gyümölcsök tetejére, oszlassuk el egyenletesen, majd süssük 1 óra hosszáig, vagy amíg a rátét megszilárdul. Hagyjuk a formában kihűlni, tálalás előtt kockákra szeleteljük.

Szedres muffin finom szederszósszal


Hozzávalók 12 darabhoz:
2 ½ bögre finomliszt, 2 teáskanál sütőpor, ½ bögre vaj, ¼ bögre cukorszirup, 2 tojás, 2 teáskanál szódabikarbóna, 1 bögre alacsony zsírtartalmú tej, fél bögre friss vagy mirelit fekete szeder, porcukor
- a szederszószhoz: 2 evőkanál feketeszeder-szörp vagy –püré, 1 teáskanál porcukor, fél bögre alacsony zsírtartalmú tejföl

Elkészítés:
A lisztet szitáld össze a sütőporral, majd keverd hozzá a cukrot, végül ujjaddal fúrj a közepébe egy lyukat. Olvaszd meg a vaja, valamint a cukorszirupot. Lágyan verd fel a tojást, a szódabikarbónát keverd el a tejben, majd a tojással, valamint az olvasztott vajjal öntsd a lisztes keverékhez. Tedd bele a szedret is, s keverd össze.
A tésztát kanalazd kivajazott formákba, majd 180 fokon 20 percig vagy tűpróbáig süsd. Melegen, porcukrozva, a szederszósszal tálald.
A szederszósz elkészítéséhez a szederlevet (vagy szörpöt) keverd össze a tejföllel, valamint a porcukorral.

2008. szeptember 11., csütörtök

Málnás kupola


Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag (20 dkg) fagyasztott leveles tészta, 1 tojás, 2 dl tejszín, 2 csomag vaníliás cukor, 40 dkg „gurulós” málna

Elkészítés:
A leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedjük, majd lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk. 8 darab, egyenként kb. 10-12 cm átmérőjű körlapot vágunk ki belőle. 4 dg-ot felvert tojással megkenünk, és sütőpapírral borított tepsire fektetjük őket. A többi korongot is tojással megkenjük, rácsosan kb. 1 cm-enként bevagdossuk és egy-egy 6 cm magas, tűzálló félgömb formára helyezzük. A tésztával borított formákat is a tepsire tesszük, és forró sütőbe tolva, 220 fokon, 6-8 perc alatt aranysárgára sütjük. A kerek tésztalapokat kistányérra csúsztatjuk, és vaníliás cukorral ízesített tejszínhabbal bevonjuk. Rászórunk egy maréknyi tisztított málnát, és egy rácsos tésztakupolával az egészet beborítva máris tálaljuk.

Darázsfészek


Hozzávalók:
2,5 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 evőkanál cukor, 65 dkg liszt, 2 tojás, 1 kiskanál só, reszelt citromhéj,
- a töltelékhez: 10 dkg vaj, 10 dkg darált dió, 10 dkg porcukor,
- a tetejére: 5 dkg vaj, 1 evőkanál cukor, 0,5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos tejbe morzsolva futtasd fel. A maradék tejjel és a többi hozzávalóval alaposan dagaszd meg. Letakarva, langyos helyen keleszd a kétszeresére.
Eközben a puha vajat a darált dióval meg a porcukorral keverd össze. A tésztát finoman gyúrd át, és lisztezett deszkán nyújtsd ujjnyi vastagra. Kend rá a diókrémet, majd, amint a beiglit is szokás, csavard fel. Olvasztott vajba mártott késsel szeleteld fel. A szeleteket állítgasd egy kivajazott tortaformába. Locsold meg olvasztott vajjal, s keleszd még fél órán át. Azután előmelegített sütőben 180 fokon süsd kb. 20 percig. Ekkor kenegesd meg cukros tejjel, és süsd további 20-25 percig. A sütőből kivéve még melegen szórd meg vaníliás cukorral.

Képviselőfánk


Hozzávalók:
15 dkg zsír, csipetnyi só, 1 kiskanál cukor, 15 dkg liszt, 6 tojás
- a lekenéshez: 1 tojás
- a töltelékhez: 4 tojásfehérje, 4 evőkanál cukor, 3 dl tej, 2,5 dkg főzni való vaníliás pudingpor, 3 dkg liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 4 dl tejszín, 1-1 evőkanál cukor és zselatinpor

Elkészítés:
Önts egy lábosba 3 dl vizet, sózd, cukrozd és forrald föl. Add hozzá a zsírt, majd ha teljesen feloldódott, a lisztet is szórd bele. Szüntelenül kevergetve addig főzd, míg teljesen sima lesz, és az edény falától elválik. A tűzről lehúzva egyenként dolgozd bele a tojásokat. Töltsd a masszát csillagcsöves habzsákba, és a sütőpapírral borított tepsire nyomj bő dió nagyságú gömböket.
A tetejüket kend le felvert tojással, és told a tepsit forr sütőbe. 230 fokon 5 percig, majd kicsit alacsonyabb hőmérsékleten további 10-15 perc alatt süsd meg. Sütés közben a sütőajtót kinyitni nem szabad.
Ha a fánkok szép aranyszínűek, zárd el a sütőt, és az ajtaját résnyire kitámasztva egy negyed órán át szárítsd őket.
A teljesen kihűlt fánkon felső egyharmadát recés késsel vágd le, ezek lesznek a „kalapok”.
A krémhez a cukrot a tejjel keverd el, add hozzá a pudingport, a lisztet, a vaníliás cukrot és kis lángon, folyamatosan kevergetve főzd sűrűre.
A tűzről elvéve máris forgasd bele a keményre vert tojáshabot, töltsd csillagcsöves habzsákba és nyomd a fánkok üregébe. A tejszínt a cukorral verd habbá.
A zselatint áztasd be fél dl vízbe, melegítsd fel, majd csorgasd a tejszínhabba és keverd el. Ezt is kanalazd habzsákba, és a sárga krémre halmozd. Tedd rá a tésztalapokat, és szitálj porcujrot rá.

Ördögpirulák


Hozzávalók.
15 dkg porcukor, 15 dkg finomra darált mandula, 8 dkg mazsola, 5 dkg étcsokoládé, 1 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj, 1 tojásfehérje,
- a hempergetéshez: 10 dkg csokoládés tortadara

Elkészítés:
A porcukrot a finomra darált mandulával összekeverjük. Beleszórjuk az apróra vágott mazsolát, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, azután belereszeljük a csokoládét, s végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Lassú tűzön, állandóan kevergetve sűrű masszává olvasztjuk össze.
Vizes kézzel mogyorónyi golyócskákat formálunk belőle és csokoládés tortadarában meghempergetve tesszük tálra.

Sajtos háromszög


Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
310 g rikotta sajt, 310 g feta sajt, 4 tojás, fehér bors, 1 csomag réteslap, 125 g olvasztott vaj

Elkészítés:
A sütőt melegítsd elő 200 fokra. Egy edényben alaposan keverd össze a rikottát, a feta sajtot, valamint a tojásokat. Fehér borssal ízesítsd.
Az olvasztott vajjal kenj meg egy réteslapot, majd tegyél rá egy újabb réteget. A tésztát hosszában vágd négyfelé. A háromszögek kialakításához a csík jobb alsó sarka mellé tegyél egy púpozott teáskanál sajtos keveréket. Ezt a sarkot hajtsd a masszára, bal oldal felől, átlósan, kis háromszög alakban. Jobbról balra folytasd a hajtogatást a csík végéig. A háromszög tetejét kend meg olvasztott vajjal, majd tedd egy tepsibe. Addig ismételd a folyamatot, míg a sajtos massza el nem fogyott.
Kb. 20 percig süsd a háromszögeket, vagy míg aranybarnák nem lesznek.

Mézeskalácspuding


Hozzávalók:
4 tojás, 4 evőkanál méz, 2 dl tej, 30 dkg mézeskalácsmorzsa, 1 narancs, 2 evőkanál cukor, 5 dkg mazsola, 5 dkg darált dió, 1 evőkanál rum, 1 evőkanál zselatin
- a tálaláshoz: cukrozott gyümölcsök és málnaszörp

Elkészítés:
A tojások sárgáját a mézzel habosra keverjük. Ráöntjük a tejet, beleszórjuk a mézeskalácsmorzsát és fél órán át pihentetjük. Ezalatt a narancs sárga héját vékonyan lehámozzuk, felcsíkozzuk és kevés, cukorral ízesített vízben megpároljuk. (2 evőkanál narancslekvárral is helyettesíthetjük.)
A narancs levét, a leszűrt narancshéjat, a mazsolát, a darált diót meg a rumot a tojásos masszához adjuk. A narancshéj főzőlevében feloldjuk a zselatint, és a tojások fehérjéből vert kemény habbal együtt a masszába forgatjuk, azután az egészet fóliával bélelt őzgerincformába simítjuk. Hűtőszekrényben 4-5 óra alatt megdermesztjük.

Mandulás-mazsolás sütemény


Hozzávalók:
22 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, 1 kiskanál mézessütemény fűszer, 2 tojás, 2 dl joghurt, 0,5 dl frissen préselt narancslé, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg daráltl mandula, 3 evőkanál olaj, 10 dkg mazsola
- a díszítéshez: kb. 10 dkg hámozott mandula

Elkészítés:
A lisztet a cukorral, a sütőporral, a mézessütemény-fűszerrel összevegyítjük, majd a többi hozzávalóval együtt alaposan összedolgozzuk. A masszát egy kivajazott, belisztezett, 22 cm átmérőjű tortaformába simítjuk. A tetejét kidíszítjük, az egész mandulaszemekkel, majd előmelegített sütőben, 160 fokon 40-45 perc alatt megsütjük.
Még melegen forró rácsra csúsztatjuk, s ha kihűlt, cikkekre vágva, porcukorral meghintve kínáljuk.

Hullócsillag


Hozzávalók:
2 dl joghurt, 2 tojás, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl olaj, fél dl rum, 1 kiskanál kakaópor, 40 dkg vegyes, mindenféle aszalt gyümölcs, dió, mandula, szaloncukor, csokoládédarabok, birsalmasajt, kókuszreszelék, narancshéj stb.

Elkészítés:
Legelőször a vegyes, mindenfélét apróra vagdaljuk és a rumba áztatjuk. A joghurtot a tojásokkal simára keverjük. Beleszitáljuk a sütőporral vegyített lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, az olajat és az egészet jól kidolgozzuk. Beleborítjuk a rumos mindenfélt, alaposan összekeverjük és a masszát kétfelé osztjuk. Az egyik felét kakaóporral megfestjük. Egy nagy tepsit sütőpapírral kibéleljük, és felváltva a kétféle masszát evőkanállal belerakosgatjuk. Ahogyan összefolyik, szép márványos minta alakul ki. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Még melegen a papírt lehúzzuk róla, és nagyobb, csillag alakú kiszúróval kiszúrjuk – vagy csak egyszerűen négyzetekre vágjuk.

Lúdlábtorta


Hozzávalók:
3 tojás, 3-3 evőkanál cukor és liszt, 1 evőkanál kakaópor, 1 kis üveg meggybefőtt
- a krémhez: 3 dl tej, 1 csomag vaníliás pudingpor, 1 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál cukor, 20 dkg vaj, 10 dkg étcsokoládé,
- a tetejére: 20 dkg tortabevonó csokoládé

Elkészítés:
A tojássárgákat a cukorral keverd habosra. Apránként add hozzá a lisztet, a kakaóport, majd forgasd bele a fehérjékből vert kemény habot. A masszát töltsd sütőpapírral bélelt tortakarikába, és előmelegített sütőben 180 fokon 18-20 perc alatt süsd meg. Borítsd rácsra, húzd le róla a papírt és hagyd hűlni.
A krémhez a tejet a pudingporral és a cukorral dolgozd el simára. Szüntelenül kevergetve, lassú tűzön főzd sűrűre. A tűzről levéve tördeld bele a csokoládét, és keverd addig, míg teljesen szétolvad benne. Ha a krém kihűlt, add hozzá a habosra kevert vajat, és a kimagozott, jól lecsöpögtetett meggyet.
Simítsd az egészet egyenletesen a tésztakorongra, tedd hűtőbe, hogy megdermedjen. A tetejét és az oldalát vond be gőz felett megolvasztott csokoládéval.
Ha az is kellően megszilárdult, meggyszemekkel kidíszítheted.

Dobostorta


Hozzávalók:
6 tojás, 12 dkg liszt
- a krémhez: 25 dkg vaj, 25 dkg cukor, 5 dkg kakaópor, 3 evőkanál tej
- a tetejére: 15 dkg cukor

Elkészítés:
A tojássárgájákat a fele cukorral keverd habosra. A tojásfehérjéket a többi cukorral verd kemény habbá, forgasd bele a sárga krémet, majd apránként a lisztet is. A masszából vajazott, lisztezett sütőlemezen süss 6 vékony, kerek lapot.
Amíg a tésztalapok hűlnek, készítsd el a krémet. Ehhez a kakaóport forrázd le a tejjel. A vajat a cukorral keverd habosra, majd dolgozd bele a tejes kakaót is.
A krémmel öt lapot ragassz össze úgy, hogy a ttejére is krém kerüljön. A félretett lapot aranybarnára olvasztott cukorral vond be, és még mielőtt a cukor megkeményedne, vastag pengéjű késsel vágd cikkekre. Helyezd őket a tortára, és az így kijelölt szeletek nyomán, forró vízbe mártott késsel vágd fel a tortát.

2008. szeptember 10., szerda

Mágikus mogyorós


Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 tojás, 50 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, 4-5 evőkanál tejföl, 30 dkg vaj vagy margarin, 50 dkg héjas mogyoró (törökmogyoró), 30 dkg tortabevonó csokoládé

Elkészítés:
A lisztet a tojásokkal, 25 dkg cukorral, csipetnyi sóval, a vajjal gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Letakarva, hűvös helyen legalább fél órán át pihentetjük.
Eközben a mogyorót felforrósított serpenyőbe szórjuk és folyamatosan kevergetve, szárazon megpirítjuk. Azon melegében konyharuhára borítjuk, és a héját ledörzsöljük. A tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk és 6-7 cm átmérőjű korongokat szórunk ki belőle.
A tésztakorongokat sütőpapírral borított tepsire fektetjük és előmelegített sütőben 190 fokon 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük. A mogyorót elosztjuk a kihűlt sütemények tetején. A maradék cukrot vízzel kiöblített edényben karamellizáljuk. Hozzáadunk fél dl vizet és állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Még melegen a mogyorókra csorgatjuk.
Ha megdermedt, előkészítjük a csokoládémázat. Ehhez az apróra tördelt tortabevonót vízfürdőben megolvasztjuk, beleöntjük az olajat, simára elkeverjük. A mogyorós süteményeket két villa segítségével megmártjuk a csokoládéban, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Meggyes piskóta


Hozzávalók:
6 tojás, 30 dkg margarin, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 45 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 2 dl tej, 80 dkg meggy

Elkészítés:
A puha margarint keverd habosra a cukorral és a vaníliás cukorral. Add hozzá a tojássárgájákat, a tejet, majd apránként a liszttel kevert sütőport. Végül óvatosan forgasd bele a kemény habbá vert tojásfehérjét.
A masszát simítsd sütőpapírral bélelt nagy tepsibe, és egyenletesen szórd rá a kimagozott meggyet.
Told előmelegített sütőbe és 180 fokon kb. 40 percig süsd. Ha langyosra kihűlt, szeleteld fel és porcukorral megszórva tedd tálra.

Életerő muffin


Hozzávalók:
2 tojás, 2 dl joghurt, 0,5 dl olaj, csipetnyi só, 2 evőkanál méz, 20 dkg grahamliszt, 1 kiskanál sütőpor, 8 dkg gabonapehely, 10 dkg búzacsíra
- a tetejére: 2 evőkanál szezámmag
- a formához: 5 dkg vaj, 10-12 dkg gabonapehely

Elkészítés:
A tojásokat verd habosra, add hozzá a joghurtot. Ízesítsd csipetnyi sóval, bő két evőkanálnyi mézzel, majd apránként keverd bele a sütőporral elvegyített lisztet, a gabonapelyhet, a búzacsírát.
A muffinsütő mélyedéseit kend ki vajjal (vagy margarinnal), szórd be gabonapehellyel. Kanalazd bele a masszát, a tetejére szórj szezámmagot.
Tedd előmelegített sütőbe és 180 fokon 20-25 perc alatt süsd meg. Finom, tartalmas reggeli.

Epres túrókocka


Hozzávalók:
1 db kész piskótalap (vagy egy 4 tojásból sütött piskóta), 3 evőkanál eperlekvár, 50 dkg túró, 10 dkg porcukor, 1 citrom, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál zselatin, 2 dl tejszín
- a tetejére: 60 dkg eper, 2 csomag gyümölcszselépor, 0,5 dl eperszörp

Elkészítés:
A piskótalapot megfelelő méretű, zsírpapírral bélelt tepsibe fektetjük, majd zsírpapírból kb. 5 dm magas karimát hajtogatunk köré. Eperlekvárral megkenjük. A túrót szitán áttörjük, porcukorral, vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal ízesítjük. A zselatint kevés vízben feloldjuk, meglangyosítjuk és a túrós krémhez adjuk, végül a kemény habbá vert tejszínt is óvatosan beleforgatjuk. A túrós krémet a lekváros piskótára simítjuk, és 1-2 óra alatt megdermesztjük. A megtisztított eperszemekkel szépen kirakjuk a tetejét. A gyümölcszseléport az előírásnak megfelelő arányban elkeverjük a felhígított eperszörppel, és felforralva, majd langyosra hűtve az eprekre csorgatjuk. Ha megdermedt, kockákra vágva, esetleg tejszínhabsapkával a tetején tálaljuk.

Fekete erdő torta


Hozzávalók:

1 kész kakaós piskótalap
- a töltelékhez: 3 dl meggylé, 1 csomag vaníliás pudingpor, 6 dkg cukor, 20 dkg meggybefőtt, 2 evőkanál zselatin, 6 dl tejszín, 2 evőkanál cukor
- a díszítéshez: 6-8 dkg csokoládéforgács, 1 dl tejszín, esetleg néhány szem meggybefőtt

Elkészítés:
A meggylevet a pudingporral és a cukorral állandóan kevergetve főzd sűrű rémmé. A tűzről levéve szórd bele a kimagozott meggyet is. A zselatint áztasd 1 dl vízbe, majd melegítsd addig, amíg teljesen feloldódik. A tejszínt verd kemény habbá, csorgasd bele a zselatint. A meggyes és a tejszínes masszát külön-külön töltsd habzsákba.
A piskótát vágd három lapba, két lapot fektess egymás mellé, és a töltelékeket körben, csíkonként váltakozva, egyforma magasságban nyomd rá úgy, hogy a tejszínesből valamennyi krém megmaradjon.
A lapokat helyezd egymásra, fedd be a harmadikkal. A félretett tejszínes krémmel a tetejét és az oldalát vond be, majd tedd hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen.
Végül az oldalát szórd be csokoládéforgáccsal, a tetejét díszítsd tejszínhabbal, meggyszemekkel.

Dominó


Hozzávalók:
15 dkg cukor, 2 tojás, 3 evőkanál méz, 1 szelet reszelt étcsokoládé, 20 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 2 evőkanál citromlé, 15-20 dkg porcukor
- a díszítéshez: 3-4 szelet étcsokoládé

Elkészítés:
A porcukrot keverd habosra a tojásokkal, majd csorgasd bele a megmelegített mézet. Reszeld bele a csokoládét, majd a sütőporral elvegyített lisztet is dolgozd bele. A masszát simítsd sütőpapírral bélelt tepsibe fél cm vastagon, majd előmelegített sütőben 175 fokon 25-30 perc alatt süsd meg. Ha kihűlt, a tetejét vond be fehér cukormázzal. Ehhez a citromlevet annyi porcukorral keverd össze, hogy sima, tejföl sűrűségű masszát kapj. Vékonyan terítsd el a tészta tetején. Ha megszilárdult, vízbe mártott késsel vágd dominó nagyságú téglalapokra. Gőz felett megolvasztott csokoládéval „pettyezd” ki a dominókat.

Csörögefánk


Hozzávalók:
30 dkg liszt, 6 tojássárgája, csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál rum, esetleg 1 evőkanál tejföl
- a sütéshez: olaj
- a tálaláshoz: porcukor

Elkészítés:
A lisztből, a tojássárgákból csipetnyi sóval, cukorral és rummal rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Ha szükséges, még kevés lisztet, vagy egy evőkanálnyi tejfölt adunk hozzá. A jól kidolgozott tésztát letakarva fél órán át pihentetjük. Azután lisztezett deszkán késfok vastagságúra nyújtjuk és derelyemetszővel féltenyérnyi rombuszokra vágjuk. A kis tésztadarabokat középen háromszor behasítjuk és a tészta egyik végét a középső nyíláson áthúzzuk. (készíthetjük úgy is, hogy kétujjnyi széles és kb. 15 cm hosszú csíkokra vágjuk fel, azután laza csomót kötünk rá.). Az elkészült fánktésztákat bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Szalvétán lecsepegtetjük, majd porcukorral meghintve, finom házi lekvár társaságában kínáljuk.

Csokoládétorta


Hozzávalók:
6 tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt, 1 evőkanál kakaópor
- a krémhez: 4 dl tejszín, 15 dkg tejcsokoládé, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg vaj
- a tetejére: 10 dkg tortabevonó csokoládé

Elkészítés:
A tojássárgáját a cukorral keverd habosra. Apránként adagold hozzá a kakaóport, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is forgasd bele. Egy tortaformát bélelj ki sütőpapírral, simítsd bele a masszát. Tedd előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd meg. A krémhez a tejszín felét főzd fel a cukorral és a beletördelt csokoládéval. Ha kihűlt, szórd bele a vaníliás cukrot, add hozzá a habosra kevert vajat. Majd a többi tejszínből vert habot is forgasd bele.
A tésztakorongot vágd három lapba. Kend meg a krémmel és illeszd össze. (Egy kicsi krémet tegyél félre a díszítéshez!) A tortabevonót gőz felett olvaszd meg és egy hosszú pengéjű késsel simítsd a sütemény tetejére. Ha megdermedt a csokoládé, a maradék krémmel cifrázd ki a tetejét. A krémet gazdagíthatod meggybefőttel vagy rumos mazsolával is.

Nagymama gesztenyés tekercse


Hozzávalók:
25 dkg háztartási keksz, 18 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 0,5 dl rum, 1 evőkanál kókuszreszelék, 2 kávéskanál kakaópor
- a krémhez: 25 dkg gesztenyemassza, 12 dkg vaj, 10 dkg cukor, 0,5 dl rum, 1 kávéskanál kókuszreszelék
- a tetejére: 10 dkg tortabevonó étcsokoládé

Elkészítés:
A kekszet ledaráljuk, majd a puha vajjal, a cukorral, a rummal, a kókuszreszelékkel meg a kakaóval összedolgozva félretesszük (de nem a hűtőbe!). A krémhez a gesztenyepórét burgonyanyomót áttörjük, és a puha vajjal, a cukorral, a rummal meg a kókuszreszelékkel összegyúrjuk. Egy tiszta konyharuhát megvizezünk, kiterítjük, és a kekszmassza felét vízbe mártott késsel elsimítjuk kb. 20 x 15 cm-es téglalappá. A gesztenyetöltelék felét rákenjük, majd a konyharuha segítségével felgöngyöljük. A másik tekercset is ugyanígy készítjük el, majd egy órára mindkettőt behűtjük. A tekercsek tetejét gőz felett megolvasztott csokoládéval bevonjuk. Közvetlenül tálalás előtt szeleteljük fel, s kínálhatjuk tejszínhabbal is.

Mokkatorta


Hozzávalók:
15 dkg cukor, 4 tojás, 4 tojássárgája, 15 dkg liszt, 5 dkg vaj
- a töltelékhez: 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál instant kávépor, 0,5 dl kávélikőr, vaníliaaroma, 1 evőkanál citromlé
- a torta bevonásához: 2 tasak tortabevonó, 0,5 dl frissen főzött feketekávé, 0,5 dl kávélikőr

Elkészítés:
A tojásokat és a tojások sárgáját a cukorral habüstbe tesszük. Vízfürdőn habverővel intenzíven keverve felmelegítjük. A vízfürdőről levéve tovább keverjük, amikor jól felhabosodott, hozzáadjuk a lisztet, az olvasztott vajat, és a vaníliás cukrot. A tésztát tortaformába simítjuk, mérsékelten meleg sütőben megsütjük, majd a sütőből kivéve jól lehűtjük.
Közben a cukrot és a kávéport lábosba tesszük, annyi vizet öntünk rá, hogy éppen csak ellepje, majd sűrű cukorszirupot főzünk belőle. A tűzről levéve citromlével és kávélikőrrel ízesítjük, majd hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukorszirupot, vaníliaaromával ízesítjük, majd az egészet habosra keverjük. A krémet felhasználásig hűtőbe tesszük.
A tortát 2-3 karikára vágjuk, és megtöltjük a kávékrémmel, majd a kávéval és likőrrel ízesített tortabevonóval vonjuk be. A tortát hűtőben jól lehűtjük.
Tálaláskor a felszeletelt mokkatortát tejszínhabbal és gyümölcsökkel díszítjük.

Mézes zserbó


Hozzávalók:
5 dkg margarin, 40 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 3-4 evőkanál tej, 6 dkg méz
- a töltelékhez: 20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 dl tej, 6 dkg búzadara, kb. 15 dkg baracklekvár

Elkészítés:
A margarint, az egész tojást, a cukrot, a tejet és a mézet gőz fölött összefőzzük. Ha langyosra kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, és sima tésztává gyúrjuk. Négy cipóba osztjuk, és legalább fél órán át pihentetjük. Egyenként késhát vastagságúra nyújtjuk és sütőpapírral borított sütőlapon vagy a tepsi hátán előmelegített sütőben, 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. A töltelékhez a tejet fölforraljuk, beleszórjuk a búzadarát, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a cukorral habosra kevert margarint, reszelt citromhéjjal ízesítjük. A lapokat egyenként előbb vékonyan megkenjük lekvárral, majd krémet simítunk rá, és egymásra helyezzük őket. A tetejét porcukorral meghintjük, és néhány órai állás után szeleteljük.

Szakállas pogácsa


Hozzávalók:
18 dkg reszelt sajt, 36 dkg vaj, 6 evőkanál tej, 3 tojássárgája, 60 dkg liszt, só
- a tetejére: 3 tojásfehérje
- a töltelékhez: 20 dkg vaj, 20 dkg krémsajt, 3-4 evőkanál tejföl, só, reszelt szerecsendió, 20-25 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
A vajat morzsold el a liszttel, majd a többi hozzávalóval dolgozd alaposan össze. Lisztezett deszkán nyújtsd 3-4 mm vastagra, és szúrj ki belőle kb. 3 cm átmérőjű kis korongokat. A tetejüket kend meg tojásfehérjével, majd sütőpapírral borított sütőlemezre sorakoztatva, előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt süsd őket szép pirosra.
A töltelékhez a puha vajat keverd simára a krémsajttal, és annyi tejföllel, hogy jól kenhető, sűrű krémet kapj. Ízesítsd sóval, reszelt szerecsendióval. A krémmel tapassz össze 2-2 kis tésztakorongot, s forgasd meg őket reszelt sajtban.

Tejszínes gesztenyetorta


Hozzávalók:
1 kész kakaós piskóta tortalap, 25 dkg gesztenyepüré, 2 evőkanál porcukor, 1-1 evőkanál rum és zselatin, 4 dl tejszín
- a díszítéshez: csokoládéreszelék, gesztenyeszívek

Elkészítés:
A töltelékhez a gesztenyepürét törd össze, a rummal meg a porcukorral keverd simára. A zselatint áztasd be, majd melegítsd addig, míg feloldódik. A kemény habbá vert tejszínbe először vigyázve forgasd bele a gesztenyés masszát, majd vékony sugárban a már majdnem kihűlt zselatint.
A piskótalapot vágd négybe, a lapokat egyenként kend meg krémmel, és helyezd őket egymásra. A torta oldalát és tetejét is vond be krémmel, és ha még marad egy kicsi belőle, töltsd csillagcsöves nyomózsákba, és cifrázd ki vele a tortát.
Hűtsd be, tálalás előtt díszítsd csokoládéreszelékkel, gesztenyeszívekkel.

Rigó Jancsi


Hozzávalók:
6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 dkg liszt, 3 evőkanál kakaópor, 5 evőkanál baracklekvár, 20 dkg csokoládé, 2 evőkanál vaj
- a krémhez: 1 evőkanál zselatinpor, 5 dl tejszín, 6 evőkanál kakaópor, 6 evőkanál porcukor

Elkészítés:
A tojássárgájákat keverd habosra a cukorral. Add hozzá a lisztet a kakaót, végül a habbá vert tojásfehérjét. Egy kis tepsit bélelj ki sütőpapírral, simítsd bele a masszát és tedd előmelegített sütőbe. 180 fokon 10-12 perc alatt süsd meg. A sütőből kivéve borítsd tiszta konyharuhára, húzd le róla a papírt, és hagyd hűlni. A kihűlt tésztát lapjában vágd félbe, kend meg lekvárral.
A csokoládét vízgőz felett olvaszd meg, dolgozd bele a vajat és kend a lekváros lapra. Ha megdermedt, forr vízbe mártott késsel darabolt 5-5 cm-es négyzetekre.
A zselatint áztasd be, majd önts hozzá fél dl vizet és olvaszd fel. Keverd el kevés tejszínnel, a kakaóporral, majd a többi tejszínt a cukorral verd habbá és vegyítsd össze a zselatinos keveréket. A masszát simítsd a tésztalapra, és tedd a hűtőbe megdermedni.
Rakosgasd rá a csokoládés négyzeteket és a vonalukban vágd át a süteményt.

Méteres kalács


Hozzávalók:
8 tojás, 52 dkg porcukor, 2 dl víz, 2 dl olaj, 1,5 csomag sütőpor, 52 dkg liszt, 2 púpozott evőkanál kakaópor
- a forma kikenéséhez: 4-5 dkg vaj, 4 evőkanál finomliszt
- a krémhez: 2 csomag (8 dkg) főzni való, puncs ízű pudingpor, 7,5 dl tej, 5 evőkanál cukor, 30 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 3 evőkanál rum
- a tetejére: 30 dkg étcsokoládé, 4 evőkanál olaj

Elkészítés:
A tojássárgájákat a porcukorral, majd az olajjal meg a vízzel jól keverd ki. A sütőport szórd a lisztbe, majd az egészet add az előzőekhez. A masszát oszd kétfelé, az egyikbe keverj kakaóport. A tojásfehérjét verd habbá, majd egyenlően forgasd a kétféle masszába.
Két, egyenként kb. 1 liter űrtartalmú őzgerincformát kenj ki vajjal, lisztezd be, és töltsd bele a kétféle masszát. Előmelegített sütőben 180 fokon 40 perc alatt süsd meg. Rácsra borítva hagyd hűlni, majd a felpúposodott tetejét vágd egyenesre, s ujjnyi vastagon szeleteld fel.
A krémhez a pudingport a tejjel meg a cukorral főzd sűrű krémmé. A vajat a porcukorral keverd habosra, apránként add hozzá a kihűlt pudingot, ízesítsd rummal. A krémmel kend meg a tésztaszeleteket, és felváltva – egy világosat, egy sötétet – tapassz egymáshoz.
A csokoládét vízgőz felett olvaszd meg, dolgozd el az olajjal és vond be vele a méteres kalácsot. Ferdén szeleteld fel.

Vaníliás kifli


Hozzávalók:
50 dkg liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg porcukor, 1 csomag sütőpor, 25 dkg margarin, 3 főtt tojás sárgája, 2 tojás, 1 citrom leve
- a tetejére: kb. 10 dkg vaníliás porcukor

Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba. Add hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, az összetört főtt tojás sárgáját. A margarinnal, az egész tojásokkal és a citrom levével gyúrd össze.
A tésztából sodorj kisujjnyi vastag rudacskákat, hajtsd meg kifliformára. Sorakoztasd sütőpapírral borított sütőlemezre és előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 perc alatt süsd szép sárgára. Azon melegében forgasd meg vaníliás porcukorba, úgy tedd tálra.