2008. december 17., szerda

Ischler


Tésztája ugyanúgy készül, mint a linzernek:

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 sütőpor, 20 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, fél citrom leve, 2 csomag vaníliás cukor, 2 db egész tojás, 24 dkg margarin + egy pici a tepsik kikenéséhez, (tetejére: étcsokoládé, kis margarin, kókuszreszelék), lekvár a darabok összeragasztásához.


Elkészítés:

A tésztához valókat egy nagy tálba tesszük, a hideg margarint darabkákra vágjuk, és úgy adjuk hozzá. A hozzávalókat összemorzsoljuk (jobb morzsolni, mint gyúrni, a tészta jobb, omlósabb lesz.)Egy gyúródeszkán nyújtófával kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd szaggatóval kiszaggatjuk párosan.Vajazott, lisztezett gyúródeszkára tesszük a linzereket és langyos sütőben megsütjük őket. Ha megsült, és kihűlt, lekvárral összeragasztunk egy aljat és egy tetejét. Tetejére csokimázt teszünk (egy kis ét tortabevonót megolvasztunk harmadannyi margarinnal kis tűz felett, majd fejjel lefele belemártjuk az összeragasztott ischler szeleteket. Míg folyékony a tetején a csokimáz, a közepére kis kókuszreszeléket szórunk.Általában csak másnapra puhul meg a levegő páratartalmánál fogva. Sokáig eláll.

Linzer dióval megszórva


Hozzávalók:

40 dkg liszt, 1 sütőpor, 20 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, fél citrom leve, 2 csomag vaníliás cukor, 2 db egész tojás, 24 dkg margarin + egy pici a tepsik kikenéséhez, (tetejére: porcukor, dió igény szerint), lekvár a darabok összeragasztásához.


Elkészítés: A tésztához valókat egy nagy tálba tesszük, a hideg margarint darabkákra vágjuk, és úgy adjuk hozzá. A hozzávalókat összemorzsoljuk (jobb morzsolni, mint gyúrni, a tészta jobb, omlósabb lesz.)Egy gyúródeszkán nyújtófával kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd szaggatóval kiszaggatjuk úgy, hogy éppen annyi lyukas legyen, mint alj.Ha diósra szeretnénk készíteni, a felső korongokat megkenjük felvert tojással, majd vágott dióreszelékbe belehempergetjük. Vajazott, lisztezett gyúródeszkára tesszük a linzereket és langyos sütőben megsütjük őket. Ha megsült, és kihűlt, lekvárral összeragasztunk egy aljat és egy tetejét, porcukorral meghintve tálalhatjuk. Általában csak másnapra puhul meg a levegő páratartalmánál fogva. Sokáig eláll.

2008. december 11., csütörtök

Puncs szelet


Alap:

3 db 3 tojásos piskótát sütünk (3 tojás, 3 kanál porcukor, 3 kanál liszt, sütőpor).


Töltelék:

1 csomag vaníliás pudingot 2,5 dl tejjel felfőzünk. 25 dkg Rama margarint és 25 dkg porcukrot a krémmel összekeverünk. Beleteszünk 1 rumaromát, 2 kanál lekvárt, apróra vágott meggyet, és 1 piskótát is belemorzsolunk. A másik piskótát lekvárral megkenjük, rátesszük a tölteléket, majd újra lekvárt kenünk a töltelékre, végül ismét piskóta következik. A tetejére a máz kerül: 25 dkg porcukrot, 3 kanál citromlét, 2 kanál meggylét jól kikeverünk hidegen, majd a sütire kenjük. Megvárjuk, míg megszilárdul, majd szeleteljük és tálaljuk.

Sós, köménymagos kifli


Hozzávalók:

60 dkg liszt, 1 pohár tejföl, 10 dkg margarin, 2 teáskanál só, 1,5 dl cukros tejben felfuttatott 5 dkg élesztőmegkenéshez: egy tojás, köménymag vagy szezámmag, vagy reszelt sajt


Elkészítés: A tésztához valókat összedolgozzuk, megdagasszuk kézzel vagy kenyérsütőgép dagasztó fokozatán. Meleg helyen lefedve kb. 1 óra hosszat kelesztjük.Lisztezett gyúródeszkán kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, majd csíkokra vágjuk. A csíkokat háromszögekre vágjuk és lazán feltekerjük kifli formára. A kifliket tepsibe sorakoztatjuk, tetejüket megkenjük felvert tojással, egy kis sóval megszórjuk még a tetejét, és rászórjuk a köménymagot, vagy szezámmagot vagy reszelt sajtot. Előmelegített sütőben közepes fokozaton megsütjük aranysárgára.

Tipp: sonkát vagy bacont lehet a kifli belsejébe tekerni!

2008. december 3., szerda

Túrós ünnepi kalács


Hozzávalók:

2 tojás, csipetnyi só, 20 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 25 dkg puha vaj, 25 dkg félzsíros tehéntúró, 15 dkg dió, 15 dkg mogyoró, 5 dkg natúr pisztácia, 50 dkg liszt, 1 zacskó sütőpor, 10 dkg porcukor, 2-3 dkg darált pisztácia, sütőpapír, alufólia

Elkészítés: Robotgép habverőjével a tojásokat a sóval, a cukorral és a vaníliás cukorral krémesre keverjük. Beledolgozzuk a vaj felét, majd belevegyítjük a túrót. Beleforgatjuk a diót, a mogyorót meg a natúr pisztáciát, és hideg kézzel gyorsan belegyúrjuk a sütőporral elvegyített lisztet. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsiben hosszú, ovális cipóvá formázzuk, majd 175 fokra előmelegített sütő középső sínjére toljuk. Kb. 55 percig sütjük. A maradék vajat megolvasztjuk. A forró kalácsot a vajjal megkenjük, és porcukorral vastagon megszórjuk. Kihűlés után 2-3 napra alufóliába csomagoljuk, majd sablon alapján, darált natúr pisztáciával díszítjük.

Csokis korong


Hozzávalók:

15 dkg + 3 dkg fehér csokoládé, 12-13 dkg vaj, 8-8 dkg kristály- és barna cukor, csipetnyi só, 1 zacsló vaníliás cukor, 1 tojás, 22 dkg + 1 ek. liszt, fél teáskanál sütőpor, 2 tk. kakaópor, 3 dkg étcsokoládé, sütőpapír, nejlonzacskó

Elkészítés: A 15 dkg fehér csokoládét finomra daraboljuk. Robotgép haberőjével a vajat, a cukrot, a sót meg a vaníliás cukrot addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Beledolgozzuk a tojást, rászitáljuk a sütőporral elvegyített 22 dkg lisztet, és beleforgatjuk a felaprított fehér csokoládét.A tésztát két egyforma adagra osztjuk. Az egyik adagba belekeverjük a kakaóport, a másik adagba 1 ek. lisztet vegyítünk. Két, sütőpapírral kibélelt tepsibe evőkanálnyi halmot rakunk és 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. Rácsra szedve kihűtjük. A maradék fehér csokoládét meg az étcsokoládét külön-külön finomra aprítjuk, majd meleg vízfürdőben megolvasztjuk és nejlonzacskóba töltjük. A zacskók egyik sarkát levágjuk, és a korongokat kidíszítjük. Kb. 20 percre a hűtőbe tesszük.

Adventi kocka


Hozzávalók: 10 dkg étcsokoládé, 3 tojás, 10 dkg cukor, 10 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 2 dkg kakaópor, 1 üveg (720 ml) meggybefőtt, 1 zacskó gyümölcskocsonyapor (5 dl folyadékhoz: főzős), 2 csillagánizs, 1 fahéjrúd, 2,5 dl hideg tej, 1 zacskó vanília ízű krémpor (2,5 dl tejhez: 4 személyre), 1 tk. őrölt fahéj, sütőpapír


Elkészítés: A csokoládét durvára aprítjuk. A szétválasztott tojások fehérjét 2 ek. forró vízzel kemény habbá verjük, és közben beleszórunk 7 dkg cukrot. Beledolgozzuk a tojássárgákat, beleszitáljuk a sütőporral meg a kakaóporral elvegyített lisztet és beleforgatjuk az aprított csokoládét. A masszát sütőpapírral kibélelt 32 x 39 cm-es tepsibe simítjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. Nedves konyharuhára borítva kihűtjük. A befőttet lecsöpögtetjük, és levét felfogjuk. A kocsonyaport a maradék cukorral meg 6 ek. befőttlével simára keverjük. A maradék befőttlevet a fahéjjal meg a csillagánizzsal felforraljuk, és 2 percig főzzük. A fahéj és a csillagánizs eltávolítása után belevegyítjük a feloldott kocsonyaport, felforraljuk, és beleforgatjuk a meggyet. A piskótát hosszában félbevágjuk, és az egyik lap köré keretet állítunk. (Erős alufóliából hajtogatott is lehet). Egyenletesen elosztjuk rajta a kompótot, finoman rnyomjuk a másik lapot, majd a hűtőbe tesszük. Robotgép haberőjével a tejet és a krémport a legalacsonyabb fokozaton összekeverjük, majd a legmagasabb fokozaton kb. 3 percig verjük. A krémet a piskótára simítjuk, és kb. 1,5 órára a hűtőbe tesszük. a keret eltávolítása után a sütményt 18 kockára vágjuk. Végül sablon segítségével minden kocka tetejére fahéjcsillagot szórunk.