2009. augusztus 29., szombat

Csokoládés keksz földimogyoróval

Hozzávalók:
kb. 60 darabhoz: 7 dkg étcsoki, 10 dkg puha vaj, 15 dkg földimogyorókrém, 1 csipet só, 6 dkg cukor, 1 tk. őrölt fahéj, 2 tojás, 30 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 20 dkg sózatlan földimogyoró, sütőpapír

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverésesnél: 160 fokra), a tepsit kibéleljük sütőpapírral. A csokoládét durvára vágva aprítjuk. A vajat a földimogyorókrémmel, a sóval, a cukorral és az édesítőszerrel habosra keverjük. Hozzáadjuk a fahéjat és a tojásokat, és addig keverjük, amíg a cukor feloldódik benne.
A lisztet és a sütőport rászitáljuk, és összegyúrjuk vele. Beledolgozzuk a földimogyorót és a csokoládédarabokat.
A tésztából dió nagyságú golyókat formálunk, egymástól 3 cm-re a tepsire tesszük, kissé ellapítjuk őket, és sütőben kb. 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük.

Fűszeres grissini

Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
fél kocka élesztő, 40 dkg búzaliszt, 1 teáskanál só, fél dl olívaolaj, 2 tk. szárított oregano, 2-2 teáskanál frissen aprított kakukkfű és majoránna (esetleg szárított), liszt a kinyújtáshoz, sütőpapír

Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl langyos vízben feloldjuk, és a liszttel, a sóval és az olajjal ragadós tésztává gyúrjuk. Beledolgozzuk a zöldfűszereket is. A tésztát 40 percig kelesztjük.
Ezután 10 percig erőteljesen dagasztjuk, majd újabb 10 percig hagyjuk kelni. Sütőben 250 fokon elősütjük, a sütőlemezt kibéleljük sütőpapírral.
A tésztát négy részre vágjuk, minden negyedet 15 részre osztunk. A kissé belisztezett deszkán minden darabot 25 cm hosszú vékony rúddá sodrunk. A grissiniket egymástól 1 cm távolságra a tepsire tesszük, 10 percig kelni hagyjuk, majd sütőben (középen) 11-12 perc alatt aranybarnára sütjük.