2009. február 7., szombat

Töltött mákos lepény

Hozzávalók:
30 dkg sima liszt, 20 dkg vaj, 1 tojássárgája, 2 kanál tejföl vagy tej, 10 gramm cukor, egy csipetnyi só

Elkészítés:
A liszttel elmorzsolt vajból, tojássárgájából, tejfölből, porcukorból és sóból tésztát készítünk, és két részre osztjuk. Az egyik felét lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, tepsire tesszük, megkenjük a töltelékkel, és ráhelyezzük a tészta másik kisodort felét. Megkenjük tojássárgájával, villával megszurkáljuk, és jó meleg sütőben megsütjük. A megsült mákos lepényt felszeleteljük, és behintjük porcukorral.

Mákos töltelék:
8 tojás, 25 dkg porcukor, 25 dkg darált mák, 3 dkg finom morzsa, citromhéj
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzáadjuk a porcukrot, tojássárgáját, és jól összekeverjük. Végül beleszórjuk a darált mákot, a finom zsemlemorzsát, a reszelt citromhéjat, és az egészet elkeverjük.

2009. február 4., szerda

Meggyes Duna kocka

Hozzávalók:
1 üveg (370 ml) meggybefőtt, 12-13 dkg vaj vagy margarin, 12-13 dkg kirstálycukor, 3 zacskó vaníliás cukor, 3 tojás, 17-18 dkg liszt, fél zacskó sütőpor, 3 evőkanál tej, 10 dkg darált mogyoró, 3-4 dkg felaprított étcsoki, 4 dl tejszín, 2 zacskó habfixáló, 8 dkg ét tortabevonó, 8 dkg tej tortabevonó, 3 dkg puha kókuszzsír, a forma kikenéséhez: margarin és zsemlemorzsa, a díszítéshez: tejszínhab, mogyoró, piros lekvár

Elkészítés:

A vajat a kristálycukorral és 1 zacskó vaníliás cukorral kikeverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, és beleforgatjuk a sütőporral elvegyített lisztet. A tészta felét margarinnal kikent, zsemlemorzsával meghintett 24 x 24 cm-es vagy 26 cm-es kerek tortaformába simítjuk. A maradékot a tejjel, 5 dkg mogyoróval és a felaprított csokoládéval elvegyítjük, a világos tésztára kenjük, és villával márványosra keverjük. Elosztjuk rajta a lecsöpögtetett meggyet, és előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 45 percig sütjük. A formában hűlni hagyjuk. A kerek tortalapot négyszet alakúra vágjuk. A maradék darált mogyorót szárazon megpirítjuk, majd kihűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük, közben beleszórjuk a 2 zacskó habfixálót. A mogyorót a habba forgatjuk. A mogyorós tejszínhabot a tésztalapra simítjuk, és kb. 2 órára hűtőszekrénybe állítjuk. A nagyobb darabokra tördelt kétféle bevonót a kókuszzsírral együtt forró vízfürdőben megolvasztjuk, majd rövid ideig hűlni hagyjuk. A mázzal a sütemény tetejét bevonjuk, tortafésűvel vagy villával hullámokat rajzolunk bele, és hűtőszekrénybe tesszük. A karima eltávolítáa után a tésztát meleg késsel 12 kockára vágjuk, végül tejszínhabbal, egész mogyorószemekkel és piros lekvárpöttyökkel díszítjük.