2009. szeptember 23., szerda

Áfonyás túrótorta

Hozzávalók:
1 tojás, 2 tojásfehérje, 1 csipet só, 4 dkg búzaliszt, 2 dkg étkezési keményítő, 20 dkg áfonyakompót almaszörppel, 1 tk. őrölt Bourbon vanília, 35 dkg túró, 4 lap fehér zselatin, 1,5 dl tejszín, vaj a formához

Elkészítés:
A sütőt 175 fokra előmelegítjük. A formát kikenjük, az aljára sütőpapírt teszünk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukat 3 evőkanál vízzel és 4 dkg cukorral habosra keverjük. A fehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A lisztet az étkezési keményítővel a krémre hintjük, hozzáadjuk a habbá vert fehérjét, majd óvatosan összekeverjük. A tésztát a formába öntjük, és sütőben 15-20 percig sütjük. Ezután hagyjuk kihűlni. A túrót 10 dkg áfonyával és a maradék cukorral elkeverjük. 3 lap zselatint beáztatunk, és felolvasztunk. A zselatint a túrókrémhez keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és a túrókrémhez adjuk. A piskótaalapot kettévágjuk. Az alsó lapot visszarakjuk a formába, megkenjük a krém felével, majd ráfektetjük a másik lapot, és elosztjuk rajta a maradék krémet.
A maradék 1 lap zselatint beáztatjuk hideg vízbe. A maradék áfonyát kissé felmelegítjük, felolvasztjuk benne a zselatint. Miután kihűlt, a tortára kenjük, és az egészet fóliával letakarva hűtőszekrényben 2 óráig dermesztjük.

2009. szeptember 18., péntek

Morzsás sütemény

Hozzávalók:
30 dkg fagyasztott kelt tészta, 20 dkg búzaliszt, 5 dkg cukor, 10 dkg hideg vaj, 2 tojssárgája, fél tk. fahéj, vaj a formához

Elkészítés:
A formát kikenjük, a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A kelt tésztát felengedjük, kinyújtjuk, és a formába fektetjük, a széleit kissé magasabbra húzva.
A lisztet, a cukrot, a tojássárgáját, 1 evőkanál vizet és a fahéjat a deszkán durván összedolgozzuk. Kézzel morzsát formázunk belőle, a tésztára szórjuk, sütőben 20-25 percig sütjük.

Almatorta

Hozzávalók:
12,5 dkg búzaliszt, 10 dkg vaj, 4 dkg cukor, 1 tojás, 1 tk. reszelt citromhéj, csipet só, 60 dkg savanykás alma, 2 evőkanál citromlé, 4 evőkanál calvados (almalével helyettesíthető), liszt a kinyújtáshoz, vaj a formához

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 fokra, a formát kikenjük, kilisztezzük. A lisztet 7 dkg vajjal, 3 dkg cukorral, a tojással, a citromhéjjal és a sóval tésztává gyúrjuk.
A tésztát belenyomkodjuk a formába úgy, hogy pereme is legyen. A tészta alját megszurkáljuk, és 15 percig elősütjük.
Az almákat negyedeljük, meghámozzuk, kivágjuk a magházukat, a cikkeket felszeleteljük és tetőcserépszerűen elrendezzük a tésztán. 3 dkg vajat felolvasztunk, és a calvadosszal, a citromlével és a maradék cukorral elkeverve az almára öntjük. További 30 percig sütjük.

2009. szeptember 3., csütörtök

Diótorta

Hozzávalók:
12,5 dkg búzaliszt, 8 dkg cukor, 1 tojássárgája, 1 csipet só, 10 dkg hideg vaj, 1 tojás, fél dl tejszín, 3 evőkanál rum, 1 csipet fahéj, 10 dkg durvára vágott dió, liszt a kinyújtáshoz, vaj a formához

Elkészítés:
A lisztet 3 dkg cukorral, a tojássárgájával, a sóval és 8 dkg vajjal összegyúrjuk. A tésztát 12 órára hűvös helyre tesszük.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra, a formát kikenjük. A tésztát kinyújtjuk, és kibéleljük vele a formát. A tészta alját megszurkáljuk, sütőpapírral befedjük, és szárított borsóval megszórjuk. A sütőben 12-15 percig elősütjük, ezután eltávolítjuk róla a papírt és a borsót.
A maradék cukrot elkeverjük a tojással, és a tejszínnel. A maradék vajat felolvasztjuk és a rummal, a fahéjjal, a dióval a tojásos keverékhez adjuk. Elosztjuk a tésztán, majd 35-40 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.

Bogyósgyümölcs-torta joghurtkrémmel

Hozzávalók:
15 dkg liszt, 4 evőkanál cukor, 7 dkg vaj, 12 lap fehér zselatin, 4,5 dl joghurt, fél teáskanál reszelt citromhéj, 4 evőkanál maracujalé, 1 dl tejszín, 10 dkg eperdzsem, 50 dkg vegyes bogyós gyümölcs (friss vagy fagyasztott), száraz borsó, liszt a kinyújtáshoz, vaj a formához

Elkészítés:
A lisztet 1 evőkanál cukorral, a vajjal és 2 evőkanál vízzel tésztává gyúrjuk, fóliába tekerjük és 30 percig hideg helyen pihentetjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A formát kikenjük.
A tésztát kinyújtjuk, kibéleljük vele a tortaformát. Sütőpapírt teszünk rá, és megszórjuk száraz borsóval. A sütőben kb. 20 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk a borsót és a sütőpapírt.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A joghurtot elkeverjük a citromhéjjal és 3 evőkanál cukorral. A maracujalevet kissé felmelegítjük. A zselatint feloldjuk benne, és a joghurthoz adjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk.
A gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk, a fagyasztott gyümölcsöket fagyottan használjuk fel. A tortát megrakjuk a gyümölcsök kétharmadával. Ráöntjük a joghurtos krémet és elsimítjuk. A megszilárdulásig kb. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
A lekvárt szitán áttörjük, felmelegítjük, és óvatosan a joghurtkrémre simítjuk. Még 10 percre visszatesszük a hűtőbe, majd a maradék gyümölccsel díszítjük.

Tatin torta

Hozzávalók:
12 dkg liszt, 1 tojássárgája, 10 dkg vaj, 1 kg alma, 1-1 evőkanál cukor és méz, liszt a kinyújtáshoz

Elkészítés:
A lisztből, a tojássárgájából, 6 dkg vajból és 1-2 teáskanál vízből tésztát gyúrunk. A sütőt 220 fokra előmelegítjük. ! dkg vajat felolvasztunk a formában, a cukrot és a mézet barnára karamellizáljuk benne.
A hámozott, gerezdekre vágott almát elrendezzük a formában. 15 perc alatt aranybarnára sütjük, egyszer megfordítjuk. A tésztát kinyújtjuk, az almára fektetjük, és még 20-25 percig sütjük, végül óvatosan kiborítjuk a formából.

Linzer torta

Hozzávalók:
30-30 dkg őrölt mandula és liszt, 1 citrom reszelt héja, fél teáskanál fahéj, 5 evőkanál gyümölcscukor, 2 teáskanál édesítőszer, 1 tojás, 5 evőkanál tej, 15 dkg vaj, 25 dkg málnalekvár, vaj a formához

Elkészítés:
A lekvár kivételével összedolgozzuk a hozzávalókat. A sütőt előmelegítjük.
A kinyújtott tészta kétharmadával kibéleljük a kivajazott tortaformát. Megkenjük lekvárral. A maradék tésztát széles csíkokra vágva rácsszerűen a torta tetejére rakjuk, és (középen, légkeveréses sütőben 160 fokon) 40-45 percig sütjük.

2009. szeptember 1., kedd

Kakaós szelet mascarponéval

Hozzávalók:
3 tojásfehérje, 1 tojássárgája, 4 evőkanál gyümölcscukor, 4 dkg liszt, 3 dkg étkezési keményítő, 2 csapott evőkanál sovány kakaó, 25 dkg mascarpone sajt, 15 dkg sovány túró, 2 lap fehér zselatin, 1 evőkanál mandulalikőr (narancslével helyettesíthető), sütőpapír

Elkészítés:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy 24 x 24 cm-es sütőformát (vagy a tepsi ekkora részét) kibéleljük sütőpapírral. A tojásfehérjéket habbá verjük. A tojássárgáját 2 evőkanál cukorral habosra keverjük.
A lisztet, az étkezési keményítőt és 1 1/2 evőkanál kakaót összekeverünk, és a krémbe szitáljuk. Hozzáadjuk a tojásfehérjehabot. A tésztát a sütőpapírra kenjük. Sütőben 180 fokon kb. 10-12 percig sütjük. Konyharuhára borítjuk és lehúzzuk róla a papírt. A tésztát 8 négyzetre vágjuk.
A mascarponét elkeverjük a maradék cukorral. A túrót szitán áttörjük, és azt is hozzákeverjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, lecsepegtetjük, mandulalikőrben feloldjuk, és a mascarponéhoz adjuk.
A krém háromnegyedét rákenjük a négyzetek felére, majd a többi négyzettel beborítjuk. Erre kenjük rá a maradék krémet. 30 percre hideg helyre tesszük, végül kakaóval megszórjuk.