2009. szeptember 3., csütörtök

Bogyósgyümölcs-torta joghurtkrémmel

Hozzávalók:
15 dkg liszt, 4 evőkanál cukor, 7 dkg vaj, 12 lap fehér zselatin, 4,5 dl joghurt, fél teáskanál reszelt citromhéj, 4 evőkanál maracujalé, 1 dl tejszín, 10 dkg eperdzsem, 50 dkg vegyes bogyós gyümölcs (friss vagy fagyasztott), száraz borsó, liszt a kinyújtáshoz, vaj a formához

Elkészítés:
A lisztet 1 evőkanál cukorral, a vajjal és 2 evőkanál vízzel tésztává gyúrjuk, fóliába tekerjük és 30 percig hideg helyen pihentetjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A formát kikenjük.
A tésztát kinyújtjuk, kibéleljük vele a tortaformát. Sütőpapírt teszünk rá, és megszórjuk száraz borsóval. A sütőben kb. 20 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk a borsót és a sütőpapírt.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A joghurtot elkeverjük a citromhéjjal és 3 evőkanál cukorral. A maracujalevet kissé felmelegítjük. A zselatint feloldjuk benne, és a joghurthoz adjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk.
A gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk, a fagyasztott gyümölcsöket fagyottan használjuk fel. A tortát megrakjuk a gyümölcsök kétharmadával. Ráöntjük a joghurtos krémet és elsimítjuk. A megszilárdulásig kb. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
A lekvárt szitán áttörjük, felmelegítjük, és óvatosan a joghurtkrémre simítjuk. Még 10 percre visszatesszük a hűtőbe, majd a maradék gyümölccsel díszítjük.

Nincsenek megjegyzések: