2009. január 2., péntek

Diós és mákos beigli


Hozzávalók:

50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 5 dkg porcukor, 2 db tojás sárgája, 2 dkg élesztő, citrom, só, 1 dl tej.


Elkészítés:

Az élesztőt cukrozott, langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tojássárgákat, cukrot, egy citrom reszelt héját, kevés sót, és végül az élesztős tejet. Az egészből közepesen kemény, könnyen gyúrható tésztát készítünk. Letakarva, meleg helyen kelesztjük 1 órát. Közben elkészítjük a tölteléket. (Én nem főzőset szoktam, csak ledarálom a mákot és a diót porcukorral, a megkent cipókat vékonyan megkenem lekvárral és arra teszem a cukros mákot, ill. diót.) A megkelt cipókat vékonyra kinyújtjuk, egyenletesen elsimítjuk rajta a tölteléket. Arra ügyeljünk, hogy a tészta széléhez kb. 1 cm szélességben ne kerüljön töltelék. A tésztát felgöngyöljük, végeit benyomkodjuk. Tetejét kétszer 10 perces időközökkel megkenjük tojással. Előmelegített sütőben készre sütjük.

2 megjegyzés:

Brigit írta...

En hasonloan csinalom a tolteleket habar siman megszorom a tesztat a cukros makos ill. dios toltelekkel es egy pici olvasztott vajjal meglocsolom, nagymamam igy is szokta csinalni :)

NagyG írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.