2008. szeptember 9., kedd

Pozsonyi kifli


Hozzávalók:
60 dkg liszt, 12 dkg vaj, 12 dkg zsír, kb másfél dl tej, 3 dkg cukor, másfél dkg élesztő, 2 tojás, csipetnyi só

- a diós töltelékhez: 20 dkg darált dió, 15 dkg cukor, kb. másfél dl tej, 5 dkg mazsola, reszelt citromhéj
- a máktöltelékhez: 20 dkg darált mák, 15 dkg cukor, másfél dl tej, 5 dkg mazsola, reszelt citromhéj, 3-4 evőkanálnyi baracklekvár
- a tetejére: 1 tojás

Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, morzsold bele az élesztőt és szórd bele a cukrot. A lisztet dörzsöld el a vajjal meg a zsírral, add hozzá a megfuttatott élesztőt, a tojásokat, csipetnyi sót és alaposan gyúrd össze. Annak ellenére, hogy élesztő van benne, hűvös helyen pihentesd, míg a töltelékek elkészülnek.
A diót és a mákot külön-külön forrázd le a tejjel, ízesítsd cukorral, reszelt citromhéjjal, a diósat kevés baracklekvárral is.
A tésztát nyújtsd késfok vastagságúra, és vágd 10 x 10 centis négyzetekre. Minden tésztalapra halmozz tölteléket, egyenként hengergesd fel és hajtsd meg kifliformára. Sorakoztasd sütőpapírral borított tepsire, kend meg tojássárgájával és pihentesd legalább fél órán át. Ekkor ecseteld meg tojásfehérjével és tedd langyos helyre egy fél órára.
Végül előmelegített sütőben 190 fokon süsd meg szép márványos-pirosra.

Nincsenek megjegyzések: