2008. szeptember 12., péntek

Almás, datolyás, rikottás szelet


Hozzávalók kb. 36 szelethez:
Fél bögre teljes kiőrlésű finomliszt, fél teáskanál sütőpor, 60 gramm vaj vagy margarin, fél bögre cukor, ¼ - 1/3 bögre jéghideg víz
- az almás-datolyás rátéthez:
400 g lecsöpögtetett almabefőtt, 1/3 bögre friss vagy aszalt, kimagozott, félbevágott datolya, 500 gramm lecsöpögtetett rikotta sajt, fél bögre sovány tej, 2 lágyan felvert tojás, 1 evőkanál brandy

Elkészítés:
Tegyük a vajat és a lisztet egy turmixgépbe, és keverjük addig, míg a massza állaga morzsakupacra nem emlékeztet. Adjuk hozzá a cukrot, és folytassuk a keverést. A gép leállítása nélkül keverjünk hozzá annyi vizet, hogy durva tésztát kapjunk. Tegyük a tésztát lisztezett felültre, majd nyújtsuk egy kicsit. Csomagoljuk be celofánba, és tegyük 20 percre a fagyasztóba.
Nyújtsuk a tésztát 5 mm vastagságúra, hogy pont beleférjen egy 25 cm-es négyzet alakú tortaformába.
Az almás-datolyás rátéthez helyezzük a gyümölcsöket a tésztára. Tegyük a rikotta sajtot, cukrot, lisztet, tejet, tojást és a konyakot egy tálba, majd verjük fel, míg egynemű masszát kapunk. Kanalazzuk a gyümölcsök tetejére, oszlassuk el egyenletesen, majd süssük 1 óra hosszáig, vagy amíg a rátét megszilárdul. Hagyjuk a formában kihűlni, tálalás előtt kockákra szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések: