2008. szeptember 10., szerda

Mágikus mogyorós


Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 tojás, 50 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, 4-5 evőkanál tejföl, 30 dkg vaj vagy margarin, 50 dkg héjas mogyoró (törökmogyoró), 30 dkg tortabevonó csokoládé

Elkészítés:
A lisztet a tojásokkal, 25 dkg cukorral, csipetnyi sóval, a vajjal gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Letakarva, hűvös helyen legalább fél órán át pihentetjük.
Eközben a mogyorót felforrósított serpenyőbe szórjuk és folyamatosan kevergetve, szárazon megpirítjuk. Azon melegében konyharuhára borítjuk, és a héját ledörzsöljük. A tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk és 6-7 cm átmérőjű korongokat szórunk ki belőle.
A tésztakorongokat sütőpapírral borított tepsire fektetjük és előmelegített sütőben 190 fokon 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük. A mogyorót elosztjuk a kihűlt sütemények tetején. A maradék cukrot vízzel kiöblített edényben karamellizáljuk. Hozzáadunk fél dl vizet és állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Még melegen a mogyorókra csorgatjuk.
Ha megdermedt, előkészítjük a csokoládémázat. Ehhez az apróra tördelt tortabevonót vízfürdőben megolvasztjuk, beleöntjük az olajat, simára elkeverjük. A mogyorós süteményeket két villa segítségével megmártjuk a csokoládéban, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések: