2008. szeptember 13., szombat

Barackos, mákos túrós rétes


Hozzávalók 12 darabhoz:
25 dkg liszt, 1 ek. olaj, 4 tojás, csipetnyi só, 4 szelet toastkenyér, 25 dkg túró, 1 citrom reszelt héja, kb. 12 dkg cukrozott darált mák, 5 dkg cukor, 4 fél őszibarack (befőtt), 8 fél sárgabarack (befőtt), 7-8 dkg vaj vagy margarin, sütőpapír, porcukor

Elkészítés:
A lisztet az olajjal, 1 tojással, 1,75 dl vízzel és csipetnyi sóval sima, rugalmas tésztává dolgozzuk. Cipóvá formáljuk, és letakarva, kb. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
Közben a toastkenyerek héját levágjuk, belsejüket apróra kockázzuk. A túrót simára keverjük 3 tojással, a citromhéjjal, a kenyérkockákkal, a darált mákkal és a cukorral. A felezett őszi- és sárgabarackokat vékony cikkekre vágjuk.
Ezután a vajat megolvasztjuk. A tésztát lisztezett konyharuhán vékonyra nyújtjuk. Lisztezett kézzel, kézfejünkön át hártyavékonyságúra húzzuk ki, majd megkenjük az olvasztott vaj kétharmadával. A túrómasszát és a gyümölcsöket elosztjuk a tészta elülső harmadán. A rétest a konyharuha segítségével feltekerjük, végeit összenyomjuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük. Tetejét megkenjük a maradék vajjal. Előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon kb. 30 percig sütjük. Még melegen meghintjük porcukorral. Felszeletelve kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: