2008. szeptember 13., szombat

Marcipánrácsos almás pite


Hozzávalók:
1,5 kg alma, 1 citrom leve, 35 dkg margarin, 35 dkg cukor, csipetnyi só, 1-1 zacskó vaníliás cukor és sütőpor, 9 tojás, 50 dkg liszt, 2 dl tej, 175 g tejföl, 1 zacskó vanília ízű pudingpor (főzős), 40 dkg marcipánmassza, 1 tojássárgája, 5 dkg szárazon pirított mandulapehely

Elkészítés:
A meghámozott, cikkekre vágott almákat meglocsoljuk citromlével. A puha margarint kikeverjük 20 dkg cukorral, a vaníliás cukorral meg a sóval, és beledolgozunk 4 tojást. A tejből 3 evőkanállal félreteszünk. A többit, a sütőporral elkevert liszttel váltakozva, a tésztába dolgozzuk. Margarinnal alaposan kikent 38 x 34-es tepsibe simítjuk, azután kirakjuk az almacikkekkel, majd leöntjük a maradék cukor felével, 3 tojással, valamint a pudingporral kikevert tejföllel. Előmelegített sütőbe toljuk, és 175 fokon kb. 50 percig sütjük.
A marcipánt összedolgozzuk a maradék cukorral, 1 tojással, illetve 2 ek. tejjel. Nyomózsákba töltjük, rácsszerűen a pite tetejére nyomjuk és azonos hőfokon további 15 percig sütjük.
A rácsot megkenjük a megmaradt tejjel elkevert tojássárgával, végül a sütmeényt 10 perc alatt készre sütjük. Még melegen megszórjuk a mandulával és a porcukorral. Tejszínhabbal is kínálhatjuk.

Nincsenek megjegyzések: