2008. szeptember 10., szerda

Mokkatorta


Hozzávalók:
15 dkg cukor, 4 tojás, 4 tojássárgája, 15 dkg liszt, 5 dkg vaj
- a töltelékhez: 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál instant kávépor, 0,5 dl kávélikőr, vaníliaaroma, 1 evőkanál citromlé
- a torta bevonásához: 2 tasak tortabevonó, 0,5 dl frissen főzött feketekávé, 0,5 dl kávélikőr

Elkészítés:
A tojásokat és a tojások sárgáját a cukorral habüstbe tesszük. Vízfürdőn habverővel intenzíven keverve felmelegítjük. A vízfürdőről levéve tovább keverjük, amikor jól felhabosodott, hozzáadjuk a lisztet, az olvasztott vajat, és a vaníliás cukrot. A tésztát tortaformába simítjuk, mérsékelten meleg sütőben megsütjük, majd a sütőből kivéve jól lehűtjük.
Közben a cukrot és a kávéport lábosba tesszük, annyi vizet öntünk rá, hogy éppen csak ellepje, majd sűrű cukorszirupot főzünk belőle. A tűzről levéve citromlével és kávélikőrrel ízesítjük, majd hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukorszirupot, vaníliaaromával ízesítjük, majd az egészet habosra keverjük. A krémet felhasználásig hűtőbe tesszük.
A tortát 2-3 karikára vágjuk, és megtöltjük a kávékrémmel, majd a kávéval és likőrrel ízesített tortabevonóval vonjuk be. A tortát hűtőben jól lehűtjük.
Tálaláskor a felszeletelt mokkatortát tejszínhabbal és gyümölcsökkel díszítjük.

Nincsenek megjegyzések: