2008. szeptember 9., kedd

Osztrák mézeskalácstorta


Hozzávalók:
8 dkg vaj, 10 dkg étcsokoládé, 20 dkg marcipánmassza, 6 tojás, 2 kiskanál mézeskalácsfűszer, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, 10 dkg porcukor, 10 dkg liszt
- a tetejére: 5 dkg baracklekvár, 15 dkg marcipánmassza, 16 dg aszalt szilva, 10-10 dkg ét és tej tortabevonó csokoládé,

Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a reszelt csokoládét és marcipánmasszát. (Ez utóbbit legjobb káposztareszelőn lereszelni.) A tojássárgájákkal, a mézeskalácsfűszerrel és a vaníliás cukorral együtt robotgéppel habosra keverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a porcukorral együtt a csokoládés masszába forgatjuk.
Végül beleszitáljuk a lisztet és az egészet könnyedén összekeverjük. A masszát egy 22 cm-es átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk és előmelegített sütőben 160 fokon 30-35 perc alatt megsütjük.
Még melegen a formából kiborítjuk, a papírt lehúzzuk róla és baracklekvárral megkenjük. A marcipánmasszát porcukorral meghintett deszkán akkorára nyújtjuk, mint a tészta, és a torta tetejére helyezzük. Az így elkészített süteményt cikkekre vágjuk, majd minden szeletre egy-egy kimagozott aszalt szilvát helyezünk. A kétféle csokoládét gőz felett megolvasztjuk, és a szeletek egyik részét tejcsokoládéval, másikat étcsokoládéval vonjuk be. A maradék csokoládéval esetleg „becsíkozhatjuk” a süteményeket. A tálra válogatva, egy világos, egy sötét szeletet tegyünk.

Nincsenek megjegyzések: