2008. szeptember 5., péntek

Morgós csúcs


Hozzávalók:
- a tésztához: 10 dkg darált háztartási keksz, 20 dkg darált dió, 30 dkg porcukor, 4 dkg keserű kakaópor, 8 dkg margarin, kb, fél dl tej
- a forgatáshoz: kristálycukor
- a gesztenyés töltelékhez: 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 5 dkg porcukor, 15 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg Rama margarin, egy kevés rum
- egyéb hozzávalók: fagyasztott vagy befőtt magozott meggy, kézi citromfacsaró

Elkészítés:
A kekszet a dióval, a porcukorral, a kakaóval, a puha margarinnal és a tejjel összegyúrjuk. Nedves kézzel kb. 25 kis gombócot formálunk belőle, melyeket kristálycukorban meghempergetjük.
A fölengedett gesztenyemasszát a porcukorral, a keksszel, a puha margarinnal és egy kevés rummal összedolgozzuk.

A kekszes diógombócokat egyenként, egy felfordított nagyobb citromfacsaró üregében, pontosabban csak a körben a falához nyomkodjuk, hasonlóan ahhoz, mint amikor egy tortaformát bélelünk tésztával. A közepébe teszünk egy lecsöpögtetett, magozott meggyet. A gesztenyés töltelékkel pedig teljesen betöltjük az üreget.
Ezután (mivel cukorba mártottuk), könnyedén kiütjük a formából. Így kapjuk a morgós csúcsot, a kívül diós, belül gesztenyés, egyszerűen elkészíthető, fenséges édességet.

Nincsenek megjegyzések: