2008. szeptember 5., péntek

Női szeszély


Hozzávalók:
- a tésztához:
2,5 dkg élesztő, 2 dl tej, 2 evőkanál kristálycukor, 15 dkg rama margarin, 5 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 30 dkg finomliszt,
- a tetejére: 5 tojásfehérje, 20 dkg kristálycukor, 20 dkg sűrű sárgabarack lekvár, 10 dkg dióbél

Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, a fele cukrot beleszórjuk, letakarva, meleg helyen 20 perc alatt felfuttatjuk. A puha margarint először magában, majd a cukorral keverjük habosra, a tojások sárgáját egyenként beledolgozzuk. A citromhéjjal, az élesztővel, a többi langyos tejjel és a liszttel jól kikeverjük.

Margarinnal kikent, belisztezett kb. 32 x 24-es tepsibe simítjuk (vizes késsel a legkönnyebb), és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 fok, légkeveréses sütőben 165 fok) kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk.
Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végefelé evőkanalanként a cukrot is hozzáadjuk. A sült tésztát a kb. fél dl vízzel simára kevert lekvárral megkenjük. A habot rásimítjuk. Durvára vágott dióval meghintjük. A sütőbe visszatoljuk, kb. 10 percig sütjük, majd a lángot elzárjuk, a sütőajtót kinyitjuk, a süteményt – pontosabban a habot – még 15 percig így szárítjuk. Ha kihűlt, forró vízbe mártott késsel kétszer hét szeletre vágjuk.

Nincsenek megjegyzések: