2008. szeptember 10., szerda

Méteres kalács


Hozzávalók:
8 tojás, 52 dkg porcukor, 2 dl víz, 2 dl olaj, 1,5 csomag sütőpor, 52 dkg liszt, 2 púpozott evőkanál kakaópor
- a forma kikenéséhez: 4-5 dkg vaj, 4 evőkanál finomliszt
- a krémhez: 2 csomag (8 dkg) főzni való, puncs ízű pudingpor, 7,5 dl tej, 5 evőkanál cukor, 30 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 3 evőkanál rum
- a tetejére: 30 dkg étcsokoládé, 4 evőkanál olaj

Elkészítés:
A tojássárgájákat a porcukorral, majd az olajjal meg a vízzel jól keverd ki. A sütőport szórd a lisztbe, majd az egészet add az előzőekhez. A masszát oszd kétfelé, az egyikbe keverj kakaóport. A tojásfehérjét verd habbá, majd egyenlően forgasd a kétféle masszába.
Két, egyenként kb. 1 liter űrtartalmú őzgerincformát kenj ki vajjal, lisztezd be, és töltsd bele a kétféle masszát. Előmelegített sütőben 180 fokon 40 perc alatt süsd meg. Rácsra borítva hagyd hűlni, majd a felpúposodott tetejét vágd egyenesre, s ujjnyi vastagon szeleteld fel.
A krémhez a pudingport a tejjel meg a cukorral főzd sűrű krémmé. A vajat a porcukorral keverd habosra, apránként add hozzá a kihűlt pudingot, ízesítsd rummal. A krémmel kend meg a tésztaszeleteket, és felváltva – egy világosat, egy sötétet – tapassz egymáshoz.
A csokoládét vízgőz felett olvaszd meg, dolgozd el az olajjal és vond be vele a méteres kalácsot. Ferdén szeleteld fel.

Nincsenek megjegyzések: