2008. szeptember 13., szombat

Tiroli rétes variációk


Hozzávalók:
60 dkg leveles vajastészta, tojás

Meggyes réseshez:
40 dkg magozott meggy, 10 dkg cukor, 5 dkg darált dió, 5 dkg zsemlemorzsa, őrölt fahéj
A meggyet összeforgatjuk a darált dióval, zsemlemorzsával, cukorral és kevés őrölt fahéjjal. Az előkészített meggyes tölteléket a kinyújtott vajastésztaalapra helyezzük, és lazán felcsavarjuk. A tetejét megkenjük felvert tojással, és forró sütőben aranysárgára sütjük. Tálaláskor meghintjük vaníliás cukorral elkevert porcukorral.

Túrós réteshez:

25 dkg túró, 1 dl tejföl, 5 dkg mazsola, 1 citrom, 1 tojássárgája, 10 dkg cukor, 1 dkg vaníliás cukor, 1 evőkanál búzadara, porcukor
Az áttört túrót tejföllel, búzadarával, mazsolával, tojássárgával, reszelt citromhéjjal, cukorral, vaníliás cukorral simára keverjük. A tölteléket vékonyra nyújtott vajastésztára halmozzuk. Lazán felcsavarjuk, megkenjük tojással, és forró sütőben készre sütjük. Tálaláskor a felszeletelt rétest porcukorral hintjük meg.

Mákos réteshez:
10 dkg darált mák, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 10 dkg porcukor
A mákot felöntjük a tejjel és felfőzzük. Hozzáadjuk a porcukrot, morzsát, reszelt citromhéjat, az előzőleg beáztatott mazsolát, majd pár pillanat alatt készre sütjük. Az előkészített tölteléket vajastésztába csavarjuk, a tetejét megkenjük tojással, és forró sütőben gyorsan készre sütjük. Tálaláskor a felszeletelt rétest meghintjük porcukorral.

1 megjegyzés:

graveland írta...

elég szánalmas dolog egy könyv receptjeit feltöltögetni egy blogba, forrásmegjelölés, hasonló nélkül. bár akinek nincsenek saját gondolatai...