2008. szeptember 17., szerda

Áfonyás túrótorta


Hozzávalók:
10 dkg margarin, 1 csomag babapiskóta (25 dkg) 24 g színtelen zselatinpor, 40 dkg áfonya (mirelit is lehet), 10 dkg cukor, 1 citrom, 50 dkg félzsíros tehéntúró, 275 g habtejszín, a díszítéshez: ízlés szerint néhány ág citromfű, nejlonzacskó, sütőpapír

Elkészítés:
A margarint megolvasztjuk. A babapiskótát nejlonzacskóba tesszük, majd a zacskó száját összegumizzuk, és a piskótát összetörjük sodrófával. A piskótamorzsát összedolgozzuk a már kissé kihűlt, ám folyékony margarinnal, és az alján sütőpapírral kibélelt 26 cm-es, kapcsos tortaformába nyomkodjuk. Legalább fél órára hűtőszekrénybe állítjuk. Közben a zselatint elkeverjük hideg vízzel. A friss áfonyát átválogatjuk, a mirelit gyümölcsöt felengedjük. Néhány szép szemet félreteszünk a díszítéshez, majd az áfonya felét pépesítjük a cukorral. A forró vízben alaposan lemosott citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. A túrót összedolgozzuk a citromlével, a citromhéjjal meg az áfonyapürével. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint alacsony hőfokon feloldjuk, először elkeverjük 2-3 evőkanál túrómasszával, majd a többi túróhoz vegyítjük. Kb. 10 percre hűtőbe tesszük.
A maradék áfonyát és a tejszínhabot adagonként a dermedő túrókrémbe forgatjuk, majd hullámosan a tortalapra simítjuk. Legalább 6 órára hűtőbe állítjuk. Végül a torta tetejét a félretett áfonyaszemekkel és a citromfűvel díszítjük.

Nincsenek megjegyzések: