2008. szeptember 9., kedd

Puncstorta


Hozzávalók:
1 kész világos piskótakarika
- a sziruphoz: 20 dkg porcukor, 1 citrom, 1 dl málnaszörp, 0,5 dl rum
- a töltelékhez: 40 dkg sárgabarackíz, 5 dkg mazsola
- a mázhoz: 4 evőkanál porcukor, 1 dl málnaszörp, fél citrom leve, fél tojásfehérje
- a díszítéshez: 8-10 dkg pirított mandula

Elkészítés:
A piskótát lapjában vágd négy része. Az alsó lapt fektesd a tortakarikába, kend meg baracklekvárral. A felső lapot tedd félre, a két középsőt pedig vágd fel kockákra.
Készíts szirupot: 4 dl vízbe facsard a citromot, add hozzá a cukrot, a málnaszörpöt és lassú tűzön forrald fel. Löttyintsd bele a rumot, aztán a piskótadarabokat mártsd meg egyenként a szirupban és rakosgasd a karikában lévő lekváros lapra. Közbe-közbe szórj egy kis mazsolát (ha marad a szirupból, csorgasd rá a tésztára!)
A félretett piskótakarika alsó felét is kend meg lekvárral, és borítsd rá a tortára. Nyomkodd le egy kicsit, esetleg le is préselheted: teríts rá papírt, arra egy megfelelő méretű deszkát vagy sima tányért, és egy kb. 1 kg-os nehezéket. Végül tedd a tortát tálra, s kend meg körös-körül baracklekvárral.
A mázhoz a porcukrot keverd el a szörppel, a citromlével meg a tojásfehérjével, és langyosítsd meg, majd kend a torta tetejére. Ha a máz megszilárdult, a torta oldalára tapassz pirított mandulát.

Nincsenek megjegyzések: