2008. szeptember 11., csütörtök

Képviselőfánk


Hozzávalók:
15 dkg zsír, csipetnyi só, 1 kiskanál cukor, 15 dkg liszt, 6 tojás
- a lekenéshez: 1 tojás
- a töltelékhez: 4 tojásfehérje, 4 evőkanál cukor, 3 dl tej, 2,5 dkg főzni való vaníliás pudingpor, 3 dkg liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 4 dl tejszín, 1-1 evőkanál cukor és zselatinpor

Elkészítés:
Önts egy lábosba 3 dl vizet, sózd, cukrozd és forrald föl. Add hozzá a zsírt, majd ha teljesen feloldódott, a lisztet is szórd bele. Szüntelenül kevergetve addig főzd, míg teljesen sima lesz, és az edény falától elválik. A tűzről lehúzva egyenként dolgozd bele a tojásokat. Töltsd a masszát csillagcsöves habzsákba, és a sütőpapírral borított tepsire nyomj bő dió nagyságú gömböket.
A tetejüket kend le felvert tojással, és told a tepsit forr sütőbe. 230 fokon 5 percig, majd kicsit alacsonyabb hőmérsékleten további 10-15 perc alatt süsd meg. Sütés közben a sütőajtót kinyitni nem szabad.
Ha a fánkok szép aranyszínűek, zárd el a sütőt, és az ajtaját résnyire kitámasztva egy negyed órán át szárítsd őket.
A teljesen kihűlt fánkon felső egyharmadát recés késsel vágd le, ezek lesznek a „kalapok”.
A krémhez a cukrot a tejjel keverd el, add hozzá a pudingport, a lisztet, a vaníliás cukrot és kis lángon, folyamatosan kevergetve főzd sűrűre.
A tűzről elvéve máris forgasd bele a keményre vert tojáshabot, töltsd csillagcsöves habzsákba és nyomd a fánkok üregébe. A tejszínt a cukorral verd habbá.
A zselatint áztasd be fél dl vízbe, melegítsd fel, majd csorgasd a tejszínhabba és keverd el. Ezt is kanalazd habzsákba, és a sárga krémre halmozd. Tedd rá a tésztalapokat, és szitálj porcujrot rá.

Nincsenek megjegyzések: