2008. szeptember 7., vasárnap

Kapros-túrós lepény


Hozzávalók:
4 dl tej, 1 kiskanál cukor, 2 dkg élesztő, 60 dkg liszt, 6 dkg vaj, 4 evőkanál porcukor, 2 tojássárgája, csipetnyi só
- a töltelékhez: 50 dkg tehéntúró, 2 tojás, 4-4 evőkanál búzadara és cukor, 2 dl tejföl, 1 nagy csokor kapor, 2 tojásfehérje

Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, morzsold bele az élesztőt, szórj bele egy kis cukrot és hagyd egy rövid ideig meleg helyen.
A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a megolvasztott vajat, a cukrot, csipetnyi sót, a tojássárgákat, borítsd bele a megfuttatott élesztőt és alaposan dolgozd össze.
Takard le, s keleszd a kétszeresére. Közben a túrót törd át és keverd el a tojások sárgájával, a búzadarával, a tejföl felével, ízesítsd cukorral, pici sóval. Forgasd bele a finomra összevágott kaprot, legvégül a keményre vert tojáshabot.
A tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki, és fektesd egy kivajazott, magas falú kistepsibe. Simítsd rá a túrós masszát, tejföllel kend meg a tetejét, és előmelegített sütőben 180 fokon úgy fél óra alatt süsd meg. Akkor jó, ha a tetején a tejföl szépen megszínesedik. Azon melegében, kockákra vágva kínálhatod, de hidegen sem rossz!

Nincsenek megjegyzések: