2008. szeptember 8., hétfő

Tepertős pogácsa


Hozzávalók:
3 dkg élesztő, 2 dl tej, csipetnyi cukor, 50 dkg liszt, 1 dl tejföl, 15 dkg margarin, 1 kiskanál só
- a nyújtáshoz: liszt, 25 dkg darált tepertő, őrölt bors
- a megkenéshez: 1 tojás

Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben futtasd fel. Eközben a lisztet szitáld át, add hozzá a tejfölt, a margarint, a sót, a felfuttatott élesztőt és alaposan dolgozd ki.
Lisztezett deszkán nyújtsd ujjnyi vastagra, kend rá a kétszer ledarált tepertőt. Hintsd meg őrölt borssal, és hajtogasd össze, majd lapítsd el. A hajtogatást még kétszer ismételd meg, közben mindig fél órát pihentetve.
Végül nyújtsd jó kétujjnyi vastagra, lisztezett késsel rácsozd be és egy közepes méretű pogácsaszaggatóval szúrd ki. Felvert tojással kend meg és tepsire sorakoztatva, forró sütőbe téve 200 fokon kb. 20 perc alatt süsd mosolygósra.

Nincsenek megjegyzések: